Pénzügy

Milliókba kerül egy diploma

A szeptemberben kezdődő tanévre a rendes felvételi eljárás keretében 42 ezernél több diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül. A pótfelvételivel azonban csak azok kapnak újabb esélyt a felsőoktatásba való bejutáshoz, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy hiába jelentkeztek, nem nyertek felvételt sehová. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.

Tanulhat, aki megfizeti

Néhány hitéleti alap- és mesterszak kivételével az összes képzés költségtérítéses. Az alapszakok és az osztatlan képzések egy-egy félévének a díja a legtöbb intézményben 120-160 ezer forint között mozog majd, de akadnak jóval drágábbak is.

Például az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésnél a költségtérítés összegét félévenként egymillió forint körül állapították meg. A legtöbbet a Semmelweis Egyetemen kell fizetni a nappali fogorvos szakon, 1 355 400 forintot félévenként. A Debreceni Egyetemen a legolcsóbb (850 ezer forint) az általános orvosok kiképzése. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) ugyanezen a szakon 925 ezer, Szegeden pedig 950 ezer forint egy félév.

Pótfelvételik

– alapszakok
– mesterszakok
– alapszakok (hitéleti)
– mesterszakok (hitéleti)
Forrás: Educatio Kft.

A Budapesti Gazdasági Főiskola angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakán a tandíj 440 ezer forint, az IBS gazdálkodás és menedzsment képzése pedig 675 ezer forint. A Tomori Pál Főiskolán ugyanez már szemeszterenkénti 130 ezerből is megtanulható.

A művészeti képzések is eléggé sokba kerülnek. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán az elektronikus ábrázolás, a média design, illetve a tervező grafikus alapszakokon egységesen 350 ezer forintot kell letenni az asztalra minden félévben. A Magyar Táncművészeti Főiskolán az angol nyelvű táncművész szak 700 ezer forintba, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében az előadóművészet-klasszikus furulya szakirány pedig 400 ezerbe kerül.

A mesterszakok közül a PTE orvosi biotechnológiai nappali képzése a legdrágább: 1,5 millió forintot kell fizetnie félévente annak, aki pótfelvételivel kerül be a szakra. Ezt a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű MBA-képzései követik a sorban, nappalin 460 ezer forintot, míg levelezőn 1 milliót kell fizetni szemeszterenként. A szintén angol nyelven oktatott marketing mesterszak ára pedig 690 ezer forint.

A felsőfokú szakképzések tandíja 70 ezer forintnál kezdődik, de egyes egyetemeken és főiskolákon elérheti akár a 130 ezret is egy félévben.

Külön lapon kell jelentkezni

A pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés: elektronikusan, az e-felvételi felületén keresztül, vagy a külön erre a célra készült jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. A pótfelvételi jelentkezés határideje: 2010. augusztus 10., a ponthatárok kihirdetése pedig augusztus 27-én várható.

Az eljárás alapdíja 5 ezer forint, amelyet a jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással lehet befizetni. Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati, vagy – elsősorban a mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik és megadják annak időpontját is. (A felvételik időpontja itt olvasható.)

A jelentkezéskor figyelembe kell venni, hogy azokon a szakokon, amelyeket már a 2010. évi általános eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározott költségtérítéses pontszámnál (a 2010-es ponthatrok itt olvashatók). Ha az adott szakon eddig nem indult költségtérítéses képzés, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál – alapképzési szakoknál 200, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik