Pénzügy

Ismét kevesebb német munkanélküli

Németországban a várakozásoknak megfelelően júliusban is folytatódott a munkanélküliség csökkenése. Az Európai Unió legnagyobb országában közel 300 ezerrel kevesebben voltak a regisztrált munkanélküliek, mint egy évvel korábban.

Az országos munkaügyi hivatal (BA) csütörtökön közölt adatai szerint a 82 milliós országban 3,211 millióan voltak állás nélkül júliusban, 271 ezerrel kevesebben az egy évvel korábbinál. A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 7,6 százalék, az előző évi 8,2 százalék és az egy hónappal korábbi 7,7 százalék után.

A munkanélküliség 13 hónapja megszakítás nélkül csökken Németországban. Júliusban több mint másfél éves mélypontra, 2008 novembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az állástalanok száma, tovább erősítve a reményeket, hogy a gazdasági fellendülés hamarosan a lakossági fogyasztás növekedésében is megmutatkozik.

Ugyanakkor szezonális kiigazítás nélkül enyhén emelkedett a munkanélküliség. A ráta a májusi 7,5-ről 7,6 százalékra emelkedett, az állástalanok száma pedig 39 ezerrel 3,192 millióra, ez azonban elemzők szerint a nyári időszakra jellemző, normális jelenség.

A világméretű gazdasági válság munkaerőpiaci eddig is viszonylag mérsékeltek voltak. Eleinte nőtt ugyan a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005 elején mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot. Most viszont, a konjunktúra beindulásának ellenére sem valószínű, hogy a munkanélküliek száma 3 millió alá csökken, éves átlagban 3,25 millióra lehet számítani – mondta a Commerzbank egy elemzője.

A londoni Capital Economics makrogazdasági elemző cég a kockázatokra figyelmeztet. Szakértői kiemelik, hogy a válság hatását főként a rövidített munkaidő közpénzből támogatott intézménye tompította, az állami támogatás pedig 24 hónap után megszűnik, aminek következtében akár ismét emelkedhet a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik