Pénzügy

Néhol felvételizni is kellett

admin
admin

2010. 07. 16. 10:01

Tavaly nem kellett egyetlen felsőoktatási alapszakra sem a maximális 480 pontot teljesíteni a bejutáshoz. Ám mégis csaknem ötszáz olyan diák volt, akik nem bízták a véletlenre a jelentkezésüket, és az elérhető legjobb eredménnyel vágtak neki a felvételinek. De miből is állnak össze a pontok? És hogyan számítják ki?

A felsőoktatási felvételi során maximálisan 480 pont szerezhető. (Hogyan számítják ki a pontokat?

Alapszakon az összpontszám kétféleképpen számítható ki: vagy a tanulmányi és az érettségi eredmények összeadásával, vagy csak az érettségi jegyeinek felhasználásával. A felvételi során azt az eredményt veszik figyelembe, amelyik magasabb, azaz előnyösebb a jelentkező számára.

->

Ha viszont még a régi rendszerben – 2005 előtt – maturált a jelentkező, akkor az érdemjegyeket a legmagasabb százalékértéken számítják át. A jeles (5) minden esetben 100 százaléknak felel meg, a jó (4) 79, a közepes (3) 59, míg az elégséges (2) csak 39 százalékot ér.

A felsőfokú szakképzésre jelentkezőknél háromféle módszerrel számolnak: nemcsak a tanulmányi pontokat duplázhatják meg, hanem az érettségi eredményeket is, illetve a kettő összegét is nézhetik – attól függően, melyik adja a legmagasabb értéket. A felsőfokú szakképzésben az intézmények nem határozták meg, hogy mely tárgyakból kell az érettségi pontot számolni, így a két legjobb jegyet veszik alapul.

Több jogcímen járhat többletpont

A maximális pontszám elérhető például úgy, hogy a felvételizőnek van egy felsőfokú nyelvvizsgája plusz egy emelt szintű érettségije. Persze kizárólag akkor, ha az összes érettségi eredménye 100 százalékos. A többletpontok összege legfeljebb 80 lehet, még akkor is, ha a különböző jogcímek alapján elértek összege ezt meghaladná.

Két csoportra lehet osztani a többletpontokat: vannak olyanok, amelyek minden szakon kötelezően járnak (jogszabály rendelkezik róluk), de a képzési területek is kiköthetik, hogy mire adnak pluszpontokat. Az első csoportba tartoznak az emelt szintű érettségiért, a nyelvtudásért (nyelvvizsgáért), illetve az előnyben részesítés miatt járó többletpontok. Ezzel szemben csak bizonyos képzési területeken jár többletpont a tanulmányi, művészeti és sporteredmények, valamint a szakképesítés alapján.

1. Az országosan, jogszabály alapján járó pluszpontok:

– Emelt szintű érettségiért: csak akkor adnak érte többletpontot, ha legalább 30 százalékos az eredménye. Vizsgatárgyanként 40, tehát legfeljebb 80 többletpont vehető figyelembe.

– Nyelvtudásért: a középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért 35, a felsőfokúért pedig 50 többletpont jár. Ha viszont a jelentkezőnek több különböző nyelvvizsgája is van, akkor is összesen legfeljebb 50 pluszpontot kaphat. Amennyiben a jelentkezőnek emelt szintű az érettségije és nyelvvizsgája is van az adott nyelvből, akkor a többletpontokat csak egyszer kapja meg – azt a pontszámot számítják be, amelyik magasabb.

– Előnyben részesítés esetén: a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékos, illetve gyermeket gondozó jelentkezőket segítik ilyen többletpontokkal, ezen a jogcímen legfeljebb 50 adható. Hátrányos helyzet miatt 25 jár, a halmozottan hátrányos helyzetűek ezen túl további 25 pontra jogosultak. Fogyatékosság esetén, illetve gyermeknevelésért (gyes, gyed vagy gyet alatt) is 50 pont kapható.

2. Az egyes képzési területeken adható többletpontok:

– Tanulmányi és művészeti versenyeredményekért: tárgyanként legfeljebb egy országos középiskolai versenyen (mint például az OKTV-n) elért eredmény alapján jár pont. A versenyek első helyezettjei általában 25-80 többletponttal lehetnek gazdagabbak, de sok esetben a többi dobogóst is méltányolják. A részletek itt olvashatók.

– Szakképesítésért: az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, egy szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, illetve technikusképesítő bizonyítványért 30 többletpont adható – ám csak akkor, ha a megcélzott alapszaknál beszámítják. Tehát a kereskedelmi menedzser szakképzettséget hiába is próbálnánk beszámíttatni a villamosmérnöki alapszakon, azért nem jár többletpont. Ám ha a felvételiző vegyipari gépészmérnök-asszisztens, akkor 30 pontot kaphat érte, mert a jelentkezése szakiránynak megfelelő továbbtanulásnak minősül.

– Sporteredményért: olimpián, világ- és Európa-bajnokságon elért legalább harmadik helyezésért 20, az országos bajnokság legjobbjainak pedig 10 többletpont adható.

A film honlapja

->

Néhol volt felvételi is

Nem minden szakon az érettségi és a középiskolai eredmények alapján számítják a pontokat. A művészeti és a művészetközvetítés képzési terület összes szakján felvételizni kell (ezek a felvételik mostanra már véget értek), nem a központi pontszámítási rendszer alapján válogatják ki a leendő hallgatókat. A felvételi vizsgákat az adott felsőoktatási intézmény szervezi, és a diákoknak több rostán kell átverekedniük magukat. Összesen maximum 200 pont szerezhető, ám ezen túl beszámíthatók a többletpontok is.

A mesterképzésre jelentkezőknek is külön vizsgát kell tenniük. Az MSc/MA szakokra jelentkezők maximum 100 pontot érhetnek el. Az intézmények maguk állítják össze a mesterfelvételit: nemcsak a feladatsorokat, hanem a pontszámítás szabályait is ők alkotják meg, ezért ezek a legtöbb helyen eltérőek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.