Pénzügy

Támogatták az egyszerűsített foglalkoztatást

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága egyhangúlag támogatta és általános vitára alkalmasnak tartotta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatot.

Az előterjesztést Czomba Sándor és Font Sándor fideszes képviselők nyújtották be önálló képviselői indítványként. Így az előterjesztett új javaslat egyszerűsít az alkalmi munkavállalást. A foglalkoztatás idejét a korábbi 90-ről 120 napra emeli fel, a két leginkább érintett területet – a mezőgazdaságot és az idegenforgalmat – kiemelten kezeli. Jövedelemtől függetlenül a befizetendő közteher mértéke 500 forint lesz. Emellett a munkavállalókat egyszerűsített módon elektronikusan és papíralapon is be lehet majd jelenteni.

A kormánypárti honatyák tartózkodása miatt – az ellenzéki pártok támogató szavazatai mellett – a testület nem támogatta az MSZP-s képviselők által a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről és a kárenyhítési hozzájárulásról szóló törvény módosítására benyújtott önálló képviselői indítványt, azt tárgysorozatba sem vették.

A Gőgös Zoltán, Ficsor Ádám és Harangozó Gábor MSZP-s képviselők által benyújtott önálló képviselő indítvány azt célozta, hogy a nemzeti agrárkár-enyhítési alapba történő gazdálkodói befizetés június 30-i határidejét – tekintettel a károsult gazdálkodók nehéz anyagi helyzetére – módosítsák 2010. november 30-ra.

Azzal ugyan minden bizottsági tag egyetértett, hogy a károsult mezőgazdasági termelőkön segíteni kell mielőbb, azonban a segítség technikai részleteiben vita volt a jelenlévők között. A kormány képviselője – Mikó Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezető-helyettese – jelezte, hogy a szaktárca az elvet támogatja, de a legkésőbbi befizetési időpontot szeptember 30-ban kellene megjelölni pénzügyi okok miatt. Ezzel a kormánypárti honatyák is egyetértettek. Ezért tartózkodtak. Ígéretet tettek ugyanakkor arra, hogy a szóban forgó javaslat, a szükséges korrekciók után a lehető leghamarabb az Országgyűlés plenáris ülése elé kerül. (A bizottság ülésével egy időben, hétfőn délelőtt a kormányszóvivő már bejelentette, hogy a kormány úgy döntött: a gazdáknak 2010. június 30. helyett 2010. szeptember 30-ig kell befizetniük a kárenyhítési alapba.)

Az alkalmi munkavállalás egyszerűsítését Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke azzal indokolta a módosító javaslatot, hogy a most érvényben lévő szabályozást lényegében a gyakorlatban nem lehet alkalmazni. Ezért e terület törvényi szabályozását újra kellett gondolni.

Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: kezdeményezte a bizottságnál, hogy a termelői értékesítő szervezeteket, a TÉSZ-eket nevesítsék a készülő új törvényben, mert az előzőben ez nem történt meg és az ellenőrzések során ez gyakran gondot okozott a munkaadóknak.

A mezőgazdasági bizottság megválasztotta a testület keretei között működő albizottságok vezetőit és tagjait is hétfői ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik