Pénzügy

Rekordszinten az üdülési csekkek

Az év első öt hónapjában több mint 31 milliárd forint összegű üdülési csekk került közel 700 ezer munkavállalóhoz, hozzátartozóikhoz, illetve szociálisan hátrányos helyzetben élőkhöz.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) csütörtöki közleménye szerint az elmúlt év hasonló időszakához képesti több mint 8 százalékos emelkedés a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány szociális párbeszédének köszönhető.

“Szerencsére nem igazolódott be azon pesszimista szakemberek prognózisa, amely a gazdasági válságra, illetve az adókedvezmény csökkenésére hivatkozva jelezte az üdülési csekk népszerűségének visszaesését” – áll a közleményben.

A belföldi turisztikai szolgáltatók üdülési csekkel realizált bevétele szintén rekordot mutat, hisz az előző év hasonló időszakához képest 13 százalékkal nőtt a felhasznált üdülési csekkek összege. Továbbra is a szálláshelyhez kötődően használják legtöbben üdülési csekkjeiket, majd ezt követi a népszerűségi listán az utazáshoz és a vendéglátáshoz kötődő szolgáltatások köre. Vannak olyan belföldi szolgáltatók, ahol a forgalom 80 százaléka üdülési csekken keresztül valósul meg – teszik hozzá.

Az MNÜA szerint összességében továbbra is a belföldi turizmus motorjának számít az üdülési csekk, hisz sokak számára csak ez teszi lehetővé a pihenést, a kikapcsolódást, a felfrissülést, ugyanakkor több mint nyolcezer magyarországi munkahely létét biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik