Pénzügy

Harcolnak a diákmunkások kizsákmányolói ellen

Jogsegélyszolgálatot indított az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a szervezethez a diákok a nyári munkavégzésük során esetleges munkáltatói visszaélésekkel fordulhatnak.

Stágel Bence, az IKSZ elnökhelyettese elmondta: gyakran megfigyelhető, hogy különösen a 15-18 év közötti középiskolások kiszolgáltatott helyzetben vállalnak nyári munkát, rájuk nézve hátrányos feltételekkel. A diákokkal gyakran nem kötnek munkaszerződést a munkáltatók, de olyan is sűrűn előfordul, hogy a szóban megbeszélt feltételeket, utólag, egyoldalúan, a diák munkavállalóra nézve hátrányosan módosítja a munkáltató, különösen a bérezés vonatkozásában – sorolta a lehetséges problémákat.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ezért arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket és az érintett hatóságokat, önkormányzatokat hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit, hogy ezzel elkerülhetőek legyenek a munkáltatói visszaélések.

Ennek érdekében az IKSZ idén első alkalommal külön jogsegélyszolgálatot is működtet. A bejelentéseket, kérdéseket az iksz@kdnp.hu e-mail címre várják.

Stágel Bence azt javasolja, hogy ha a nyári munka mellett dönt egy fiatal, lehetőség szerint diákszövetkezeten keresztül keressen munkát.

Az iskolaszövetkezeteken keresztül történő nyári diákmunka jobban védi a diákok érdekeit, mert a diákok közvetlenül nem a munkáltatóval, hanem a diákszövetkezettel állnak jogviszonyban, munkájuk díjazását is a diákszövetkezettől kapják – fejtette ki az IKSZ elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik