Pénzügy

Foxconn: újabb munkás lett öngyilkos

A tajvani Foxconn egy újabb alkalmazottja ugrott ki szerda éjszaka a cég sencseni (Shenzhen) munkásszállójából. Ő a tizenegyedik halott.

Az öngyilkosság röviddel azután történt, hogy a cég tajvani vezetője Terry Kou (Gou) a helyszínre utazott, és példátlan médianyilvánosságot vállalva mutatta be a körülményeket, ígéretet téve a lehetséges megelőző intézkedésekre.

A szerdai volt a tizedik haláleset a sencseni gyáregységben, és a 11. a Foxconn kínai telepein. A rendőrség csütörtökön megerősítette, hogy öngyilkosság történt. A Ho (He) családnevű áldozat 23 éves volt, Kanszu (Gansu) tartományból származott, és közel egy éve dolgozott a vállalatnál.

A Foxconn elnöke, Terry Kou (Gou) szerdán közel háromszáz kínai, hongkongi és külföldi újságírónak mutatta be a gyárat és a dolgozók körülményeit. Elmondta, hogy általános hangulatjavítás céljából két héten belül emelik a fizetéseket, és olyan kórház létrehozását tervezik, ahol szakemberek foglalkoznak a dolgozókkal. Mintegy másfél millió négyzetméteren, a szállók és gyárépületek körül hálókat akarnak kifeszíteni, hogy ezzel is akadályozzák az öngyilkossági kísérleteket. Megjegyezte: tudja, hogy ez bolond ötletnek hangzik, de ha életet menthet, akkor megéri.

A válallatvezetés négyezer csoportba osztotta alkalmazottait, csoportonként ötvenes létszámmal, hogy elősegítse a kommunikációt közöttük. A mintegy száz hivatásos szakember mellett önkéntes lelki gondozókat is válogattak, akiknek számát egy hónapon belül ezerre szeretnék növelni.

A öngyilkosságot elkövető tizenegy emberből kilenc új alkalmazott volt, olyanok, akik hat hónapnál rövidebb ideje dolgoztak a cégnél. Ezért a vezetés úgy döntött, hogy pszichológiai tesztet is végeztetnek a felvételre jelentkezőknél.

A sencseni kormányzat egyik vezetője tájékoztatóján megjegyezte: az öngyilkosok többsége az 1980-as, 1990-es években született, és munkahelyi, magánéleti lelki gondokkal küszködött. A városi kormányzat főtitkára, Li Ping kiemelte: ezek a fiatalok távol kerültek a szülőhelyüktől, kevés szeretetet és gondoskodást kaptak a társadalomtól. Törekedni fognak a közösségbe való bevonásukra.

A Foxconn a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. érdekeltségébe tartozó vállalat, amely számítógépeket, klaviatúrákat állít elő, mobiltelefonokat, köztük az Apple iPhonjait gyártja. Partnere például a Hewlett-Packardnak, a Sonynak és a Nokiának. 800 ezer kínai alkalmazottjából 420 ezren dolgoznak Sencsenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik