Pénzügy

Biztonságos munkahelyekért kampányolnak

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Egészséges munkahelyek címmel indít kétéves kampányt.

A kampány középpontjában a biztonságos karbantartás áll – mondta Dudás Katalin, a programban részt vevő Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Gádor János, az EU-OSHA magyar fókuszpontjának vezetője a kampány fontosságát hangsúlyozva ismertette: a halálos munkahelyi balesetek 10-15, míg az összes munkahelyi baleset 20-25 százaléka következik be a karbantartás hiánya miatt, de vannak olyan ágazatok, ahol a balesetek több mint fele emiatt történik.

2009-ben 16 ezer baleset

Az OMMF statisztikái szerint a munkavédelmi felügyelők 2009-ben 21 660 munkálta- tót és csaknem 570 ezer munkavállalót ellenőriztek. A munkáltatók 86,5 százalékánál volt valamilyen szabálytalanság, ezek az ellenőrzött munkavállalók 59 százalékát érintették.
Tavaly év végéig a hatóság alig több mint 16 ezer munkabalesetről értesült, amelyek közül 91 volt halálos. 2008-ban még több mint húszezer munkabale- setet – köztük 118 halálosat – regisztráltak.

A kampány célja, hogy a következő években 25 százalékkal csökkentsék az Európai Unióban (EU) előforduló, munkavégzéshez kapcsolódó balesetek számát.

Nem ágazatfüggő

A karbantartás nem ágazatfüggő, gyakorlatilag minden munkahelyen van, és sokszor maguk a konkrét tevékenységgel foglalkozó munkavállalók végzik, de előfordul, hogy kiszervezik a karbantartási munkákat, ami további veszélyeket hordoz – mondta Gádor János. Hozzáfűzte: a karbantartás nem csak a karbantartó munkakörben dolgozókat érinti, mivel egy elhanyagolt berendezés hibája miatt más dolgozók, sőt külső személyek is szenvedhetnek balesetet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-OSHA ismét kiírta pályázatát az úgynevezett “helyes gyakorlat” díjra. A pályázaton olyan vállalkozások és szervezetek vehetnek részt, amelyek előremutató praktikus megoldásokat alkalmaznak a karbantartással összefüggő munkavédelmi problémákra.

Munkavédelmi tanács kérhető

Az OMMF a kampány keretében tanácsadást is végez, valamint meg kívánja vizsgálni, hogy a munkáltatók betartják-e a karbantartásra vonatkozó szabályokat – ismertette Dudás Katalin. Ezért az év második felében országos célvizsgálatot végeznek azon munkáltatóknál, ahol volt már ilyen baleset vagy ezzel kapcsolatos hiányosság. Az OMMF elnöke elmondta: ezzel a jelenlegi helyzet felmérése is a céljuk, de az OMMF az idei ellenőrzéseinél kiemelten figyel majd a karbantartásra.

A kampányt 2010-ben az EU spanyol és belga soros elnöksége, 2011-ben a magyar és lengyel soros elnökség, valamint az Európa Parlament, az Európai Bizottság és az európai szociális partnerek támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik