Pénzügy

Külön ünneplik a munkát

Megosztottan ünneplik a nagy szakszervezeti szövetségek május elsejét, a LIGA a Kossuth téren lesz jelen, az MSZOSZ hagyományosan a Városligetben ünnepel, míg az Autonómok és a Munkástanácsok távol maradnak a budapesti rendezvényektől.

A LIGA az idén május elsején nem szervez demonstrációt, “de a Városligetben sem ül le a volt vagy leendő kormány prominenseivel sörvirslizni” – közölte a szakszervezet. A szakszervezet szerint a munkavállalók helyzete semmit sem javult az elmúlt években, és sem megélhetésük, sem biztonságuk nem ad okot az ünneplésre. Ezért a LIGA felépíti a Kossuth Lajos téren “a munkavállalói terhek piramisát”, majd sajtótájékoztatót tart.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége – amely korábban a LIGA szakszervezetekkel együtt tüntetett – az idén úgy döntött, hogy távol marad a budapesti rendezvényektől, és csak a vidéki helyszíneken jelenik meg.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és tagszervezetei a hagyományos helyszínen, a budapesti Városligetben tartják rendezvényüket, ahol a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel, valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségével együtt ünnepelnek. A 10 órakor kezdődő hagyományos nagygyűlésen részt vesz az Európai Fémipari Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a svájci Renzo Ambrosetti is – mondta el az MTI-nek Pataky Péter elnök.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tavalyhoz hasonlóan az idén is úgy döntött, hogy nem vesz részt a budapesti rendezvényeken, azonban a megyeszékhelyeken rendezett majálisokon jelen lesz, és együtt ünnepel az MSZOSZ-szel és a SZEF-fel. Csütörtöki, a munka ünnepe alkalmából kiadott nyilatkozatukban hangsúlyozták: az új kormány megalakulásával azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkavállalók helyzetéről, a gazdasági folyamatokról és a mindezeket érintő, nagymértékben befolyásoló kormányzati tervekről.

Utoljára 2005-ben ünnepelték közösen a munka ünnepét május elsején a szakszervezeti konföderációk, 2006-tól a LIGA minden évben inkább demonstrációt szervezett, amelyhez a Munkástanácsok szövetsége is csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik