Pénzügy

Terveznek még fizetésemelést?

Várhatunk az idén béremelést? Valóban annyival nőttek a fizetések, mint ahogy 2009 végén ígérték a cégek? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ egy kutatás. Tavaly év végén kiderült: a vállalkozások alig több mint egyharmada tervezte, hogy növeli a béreket. Akkor átlagosan 5,2 százalékkal adtak volna többet a dolgozóknak.

Korábban az egyéni teljesítményre, a kompetenciák és készségek teljes körű kihasználására épített egy vállalatvezető, amikor arról döntött, kinek mennyivel emeli a fizetését. A válság hatásra azonban ez megváltozott: sokan a gazdasági bizonytalanságra hivatkozva fagyasztják be a béreket. A DGS Global Research 2009-es kutatásából kiderült: azok a munkavállalók jártak a leginkább jól, akik a 250 és 5000 főt alkalmazó, közüzemi szolgáltató, illetve ipari termelővállalatoknál dolgoztak – ugyanis ezen vállalatok terveztek bérfejlesztést 2010-re.

A Magyarországon működő, többségében külföldi tulajdonú cégek prognosztizáltak leginkább bérnövelést. A vezetők, a diplomások és az ügyviteli munkakörökben dolgozók több mint felének, és a fizikai munkások 43 százalékának adtak volna magasabb a fizetést – jelezték decemberben.

Úgy tűnt, hogy a Közép-Dunántúl régióban működők emelik a legnagyobb mértékben a fizetéseket, a diplomásoknak az itt működő vállalkozások több mint felénél magasabb keresetet adtak volna a tervek szerint. A pénzügyi szektorban működő cégeknek átlagosan csak a harmada tervezett emelést, ám ők az országos átlagnál nagyobb mértékben növelnék a kereseteket. Az előzetes tervek alapján azt nyilatkozták, hogy a vezetők bérét akár 8 százalékkal több lesz. Ám hogy ez megvalósult-e, még nem tudhatjuk, ezért is indította újra útjára a felmérést a tanácsadó cég.

A DGS Global Research most újra megkérdezi a gazdasági élet szereplőit, hogy kiderítse: hogyan alakulnak most a hazai bérek. Segítséget kívánnak nyújtani a besorolási és bérrendszerek ki- vagy átalakításához, a juttatások bevezetéséhez, a cafetéria rendszerének reformjához. Emellett a megszülető tanulmány hasznos lehet az ösztönzés és a teljesítménymenedzsment rendszerének komplexebbé tételéhez, hiszen a recesszió hatására „borultak” a korábban ismert javadalmazási gyakorlatok.

A felmérés 2010. május 7-én zárul, és itt tölthető ki. Az eredményekről júniusban egy konferencián számolnak be a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik