Pénzügy

Mindenhol hódít az étkezési jegy

Az étkezési jegy nemcsak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a közép-európai országok többségében is – áll egy friss felmérésben. A környező országokban alkalmazott juttatási rendszerek több pontban is hasonlítanak a hazaihoz, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek nekünk teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

A munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes – mondta Veszprémi István, a felmérést készítő Deloitte Zrt. adópartnere. Kiderült: a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat.

Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban – bizonyos mértékig – adómentesen adható. Gyuricsku Eszter, a cég adóosztályának igazgatója elmondta, hogy Horvátország kivételt képez, ott az étkezési jegy adóköteles juttatás.

A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a munkavállalók – némi jogszabályi ösztönzésre – fokozott figyelmet fordítanak az öngondoskodásra.

A hazánkban igen népszerű üdülési csekk a régió több országában is az adómentes, és a munkavállalók által kedvelt juttatások körébe tartozik. Van olyan ország, amely a magyar szabályozáshoz hasonlóan ezt a juttatást a munkavállalók közeli hozzátartozói számára is kedvező adókövetkezményekkel teszi elérhetővé. Az egész régióban jellemző a közlekedési bérlet (vagy a munkába járás) biztosítása is a munkavállalók számára, amely néhány országban (például Bulgária, Szlovénia) adómentesen adható.

A felmérésben részt vett:

Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország.

Gyuricsku Eszter kiemelte, hogy több példa is van arra, hogy a jogszabály megengedi a cégeknek, hogy – az év meghatározott időszakában és értékhatárig – adómentesen adjanak ajándékot munkavállalóik gyermekeinek. Ez a juttatási forma Romániában a gyermek 18 éves koráig, Szlovéniában és Horvátországban pedig 15 éves korig vehető igénybe. Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában adómentes a dolgozók képzése is, amennyiben az a munkához vagy a munkáltató tevékenységéhez köthető.

A régió több országában alkalmanként adómentesen adható a munkavállalónak egyszeri, meghatározott értékű, természetbeni juttatás, amelynek maximális mértéke Szlovéniában 13 euró, Horvátországban 400 kuna lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik