Pénzügy

Felmérés készül a korrupcióról

Lehet-e versenyképes, működhet-e hosszú távon bármely vállalkozás ma Magyarországon korrupció nélkül? Többek között ezt a kérdést vizsgálja egy most elindult online kutatás.

Ki a korrupt Magyarországon? Csak a politika? Esetleg a gazdaság nagy része is erre alapozva működik? Lehet, hogy már áthatja mindenki életét a korrupció? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a DGS Global Research és a Világgazdaság közös kutatása.

Amint azt Dara Péter, a tanácsadó cég ügyvezető igazgatója elmondta, arra kíváncsiak a felmérésben, hogy a hazai gazdasági élet szereplői (legyenek akár munkaadók, akár munkavállalók), a fiatalok, a főiskolások és egyetemisták, valamint a nyugdíjasok elfogadhatónak tartják-e a korrupciót? Miként látják a korrupciós fertőzöttséget? Kik a leginkább megvehetők szerintük? Milyen szinten történik visszaosztás? Érdemes-e küzdeni egyáltalán a korrupció ellen, s ha igen, hogyan? Látnak-e különbség a válaszadók a lobbizás és korrupció között?

A sajtóhírekben megvesztegetésekről, megvett közszereplőkről, elsíbolt közpénzekről lehet olvasni minden nap, sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a közvetlen környezetét nem érinti a téma. A teljes mértékben anonim, március 20-án záruló kutatás azonban ezt megcáfolhatja.

Az eredmények március 25-én egy olyan konferencián (melynek a programja a DGS Global Research honlapján olvasható) kerülnek nyilvánosságra, ahol közéleti szereplők, valamint a gazdasági élet prominensei fejtik ki álláspontjukat a témával kapcsolatban. A felmérés a itt tölthető ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik