Pénzügy

Újra megmérik a magyar HR-t

Elindul a negyedik Országos HR Benchmark Felmérés. A humánerőforrással foglalkozó szakembereket megszólító kutatás rákérdez a stratégiákra, összegyűjti a jó megoldásokat, majd egy kiadványban közzé adja ezeket.

Magyarország legátfogóbb, a DGS Global Research által első ízben 2006-ban elkezdett, tavaly óta pedig az Ernst&Younggal együttműködésben végzett kutatásból mind a nagyvállalatok, mind a legkisebb cégek profitálhatnak. A szervezetek emberierőforrás-gazdálkodási gyakorlatát vizsgáló felmérés iránt évről-évre növekszik az érdeklődés, tavaly már hatszázötvennél is többen töltötték ki az online kérdőívet.

A két tanácsadócég szinte minden HR alrendszert megvizsgál. A felmérésben rákérdeznek a vállalkozás HR-stratégiájára, a létszámtervezésre, illetve hogy mit tesznek munkaerő-hiány és túlkínálat esetén. A toborzás, kiválasztás mellett a munkaerő és a tehetségek megtartása, fejlesztése is fontos szerepet kap. A fluktuáció és a hiányzások megelőzésére, kezelésére, valamint a bérezési gyakorlatokra is rákérdeznek.

A létszámleépítés, a szervezetfejlesztés, a motiváció vagy épp a cafetéria kérdésköre is terítékre kerül. És hogy milyen eszközöket használnak a teljesítményértékelésre, képzésekre, kommunikációra vagy épp a dolgozók egészségének megőrzésére? Ezekre is válaszokat keres az Országos HR Benchmark Felmérés 2009, amely itt tölthető ki.

Diplomamunkához is használták

Évek óta a legnagyobb hazai munkáltatóktól a legkisebbekig, a
közszférától a versenyszféráig, a multiktól a hazai cégekig szinte
minden iparágból résztvevőket felvonultató kutatás egyes adatait számos
sajtóanyag, elemzés, előadás dolgozta fel, s segítette ezzel a
kutatásból kimaradók HR gyakorlatának fejlesztését. Az eredmények
rengeteg főiskolai, egyetemi és PhD-hallgató diplomamunkájához,
PhD-kutatásához adtak támpontot.

Ingyenesen letölthető

Az egy évvel korábbi felmérés 135 oldalas összefoglalóját a szervezők most ingyenesen hozzáférhetővé tették a vállalatok számára. Innen tölthető le a DGS Global Research és az Ernst& Young tavalyi tanulmánya.

Az alapvetően anonim kutatásban résztvevők közül azok, akik megadják az elérhetőségeiket, idén is ingyen megkapják a részletes országos elemzést tartalmazó tanulmányt. Így szembesülhetnek a hazai trendekkel, illetve segítséget kaphatnak a saját tevékenységük fejlesztéséhez. A kitöltők igényére reagálva április végén egy zártkörű eseményen mutatják be első ízben a friss adatokat, illetve itt adják át az ingyenes tanulmányt, s a személyes benchmarkolásra is lehetőség nyílik. Csak ezt követően hozzák majd nyilvánosságra a tapasztalatokat és a konklúziókat a III. Országos HR Benchmark Konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik