Pénzügy

Virágzik a munkahelyi szerelem

Bár az elmúlt egy évben sokan veszítették el a munkájukat a válság hatására, egy kínálkozó munkahelyi szerelmet akkor is megragadnak, ha ez az állásukba kerülhet – áll egy friss felmérésben.

Az amerikai Vault.com álláskereső portál frissen közzétett közvélemény-kutatása szerint nem igazán tartanak munkahelyük elvesztésétől a munkavállalók, ha a szerelemről van szó. Bár a gazdasági válság jelentős hatást gyakorolt a munkaerőpiacra, a a megkérdezettek közel 70 százalékát egyáltalán nem befolyásolja a gazdaság állapota, amikor munkahelyen kialakuló párkapcsolatról dönt.

Állást könnyebb találni, mint párt?

Ahogy a kutatás során egy válaszadó is megfogalmazta, „ha arról van szó, hogy életed párját találhatod meg, nem szabad veszni hagyni a lehetőségét. Másik állást mindig találhatsz”.

Az emberek ébren töltött óráik döntő részét munkahelyükön, kollégákkal összezárva töltik. Nem meglepő tehát, ha a munkatársak között akarva-akaratlanul mélyebb kapcsolat szövődik. Egy megkérdezett úgy vélekedik: „Folyamatosan dolgozom, hol máshol találnék lehetőséget arra, hogy valakivel megismerkedjek?”.

Néha házasság is lehet belőle

A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százalékának volt már olyan párkapcsolata, ahol a felek a munkahelyükön ismerkedtek meg. Ezen „afférok” mintegy 40 százaléka rövidebb, 35 százaléka pedig kifejezetten alkalmi kapcsolat volt.

Lehet plátói is

Természetesen nem minden munkahelyen kialakuló érzelmi kapcsolat lépi át a fizikai határokat. Az úgynevezett „munkahelyi házastárs” fogalma évek óta létezik. A kapcsolat plátói, a felek között nem alakul ki szerelmi viszony, a kollegiálisnál mégis jóval mélyebb a kapcsolatuk.

A válaszadók harmadának van ilyen kapcsolata. Egy részüknek ez nem okoz problémát, míg mások zavaró munkahelyi pletykák terjedéséről számoltak be. Többen mondták, hogy több is lehetne a dologból, ha nem dolgoznának együtt, vagy ha a másik fél egyedülálló lenne.

Az szerelmek közel harmada azonban tartós, komoly együttlétről volt, sőt a válaszadók ötödénél házasság lett a kaland vége. A válaszadók 19 százaléka kezdett magasabb, negyede alacsonyabb beosztású kollégával viszonyt, míg a többiek inkább a munkahelyi hierarchiában hasonló szinten dolgozó munkatárssal kerültek habarodtak egymásba.

A munkahelyi szerelmi kapcsolatba bonyolódóknak csak 27 százaléka számolt be arról, hogy ez a szakmai életére vagy a többi munkatársával való viszonyára negatív hatású lett volna. Közel 30 százalékos volt azoknak aránya is, akik kollégáik munkahelyi kapcsolatát zavaró tényezőként értékelték.

A kapcsolatok eredményeként a válaszadók alig 8, míg párjuk alig 5 százaléka kényszerült munkahelyváltásra. Ha pedig a viszony ideje alatt valamelyik felet elbocsátotta a cég, a kapcsolatok kétharmadának ez a végét is jelentette. Ugyanakkor a válaszadók harmada számolt be arról, hogy az ilyen kapcsolat egyik vagy másik félnek előléptetésben vagy más formában szakmai előnyt eredményezett.

Titkos légyott a munkahelyen

A válaszadók közel harmada elismerte azt is, hogy a munkahelyi kapcsolat során titkos légyottokra is sort kerítettek párjukkal, ami többeknek „élete legjobb munkanapja volt”. Alig 6 százalékukat kapták rajta a kollégák. Az ilyen ügyeknek többnyire nem lett következménye, bár volt olyan válaszadó is, aki az érintett lefokozásáról számolt be.

A dolgozók több mint fele beszélt olyan esetekről, amikor az egyébként házas kollégájuk kezdett viszonyt a munkatársával. A válaszadók szerint az ilyen kapcsolatok rövidebb ideig tartottak, de volt, hogy a felek évekig együtt voltak. Akadt olyan is, aki két házas munkatárs között kialakult kapcsolatról mesélt, amelynek „csúnya vége lett, és jelentősen lerontotta a munkahelyi morált”.

Függetlenül a korábbi kapcsolat kimenetelétől a megkérdezettek közel kétharmada másodszorra sem mondana nemet egy munkahelyen kialakuló kapcsolatra. Ennek oka lehet a korábbi boldog kapcsolat, de az is közre játszhat, hogy a munkahelyek megengedők, háromnegyedük semmilyen előírással nem rendelkezik a munkatársak között kialakuló érzelmi kapcsolatokra vonatkozóan.

A válaszadók meglehetősen engedékenyen nyilatkoztak arról, hogy mikor megengedhető a kollégák között kialakuló szerelmi kapcsolat. Szerintük „úgyis elkerülhetetlen, minek ellenezni?”. A válaszadóknak csak alig 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyi szerelmi kapcsolat semmilyen körülmények között sem megengedhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik