Pénzügy

Összevonnák az oktatási és a munkaügyi tárcát

Az MDF és az SZDSZ ifjúsági szervezetei azt javasolják, hogy a jövőben az oktatási tárca foglalkozzon a munkaügyekkel is. Csökkentenék az állami felsőoktatási intézmények számát is.

A Konzervatív Ifjúsági Uniót (IQ) vezető Horváth István, aki az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció (ÚG) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, ezt azzal magyarázta, hogy véleményük szerint a munkaügynek és az oktatásügynek szervesen kell egymáshoz kapcsolódnia. Az MTI felvetésére, hogy a minisztériumok feladatkörének kialakításáról a mindenkori kormányfő és a kormány dönt, azt felelte, hogy ez csak egy javaslat, amiről majd az új kabinetnek kell dönteni.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi 77 akkreditált felsőoktatási intézményt 20-25-re szeretnék lecsökkenteni. Közölte, hogy így a jelenlegi “diplomagyárak” helyett létre lehetne hozni egy nagyobb, szélesebb hálózatot, minőségi oktatókkal.
Hozzátette, hogy az iskolákból kikerülő hallgatók további pályája alapján megalkotnának valamilyen mérőszámot, amely az intézményeket rangsorolná.

Horváth István az MDF kormányfőjelöltje, Bokros Lajos által korábban említettekre hivatkozva közölte, hogy egyúttal valamilyen formában bevezetnék a költségtérítést a főiskolákon és az egyetemeken. Megjegyezte, hogy ez a szociálisan rászorulókat és a jól tanulókat nem érintené.

Az IQ elnöke hozzátette, hogy a felsőoktatás kérdéseiről kerekasztal beszélgetést kezdeményeztek a többi politikai párt ifjúsági szervezeteivel. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy eddig a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezeti jelezték részvételi szándékukat, míg az MSZP társult szervezetétől, a Societas-Új Mozgalomtól visszajelzést várnak.

Az SZDSZ Új Generációt vezető Szabadai Viktor azt mondta, hogy a felsőoktatás problémáira az elmúlt időszakokban javaslat több, de megoldás csak kevés született. Kijelentette, hogy mindkét párt ifjúsági szervezete egyetért abban, hogy a Bokros Lajos által fémjelzett program az egyetlen, amely megoldást kínál arra a problémára, hogy hogyan lehetne összehangolni a felsőoktatás és a szakképzés problémáját.

A téma kapcsán azt is leszögezte, hogy szerinte jelenleg a liberális-konzervatív erő az egyetlen Magyarországon, amelyik az öngondoskodás pártján áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik