Pénzügy

Járhat-e a késésért kirúgás?

A munkából való sorozatos elkésés miatt akár az állásunkat is elveszíthetjük. Ám ha igazolni tudjuk, hogy nem a mi hibánkból nem értünk be időben, akkor azt a munkaadónak kötelessége elfogadni. Trükközni azonban nem éri meg: könnyen kiderülhet a turpisság.

A munkahelyének az elvesztésétől félt az az amerikai nő, aki a napokban a késés miatt azt hazudta, hogy elgázolták. A húszéves lány egy járőrnek azt mondta: elütötte egy autó, majd cserbenhagyta. Még egy sérülést is mutatott neki a lábán, hogy bizonyítsa az állítását.

A rendőr szerint azonban a sebet nem okozhatta gázolás, ezért alaposabban faggatni kezdte a panaszost, aki hamarosan bevallotta, miért is találta ki az álbalesetet. A hosszas kihallgatás miatt a munkából is csúnyán elkésett, ráadásul eljárást is indítottak ellene a hatóság félrevezetéséért. Arról már nem írt az AP amerikai hírügynökség (amelyet az MTI szemlézett), hogy a nőnek megmaradt-e az állása.

Szankciók a késés miatt

Magyarországon a késés a munkahelyről súlyos fegyelmi vétségnek számít. A munkaadó első körben figyelmeztetheti a dolgozót, hogy a jövőben próbáljon meg odafigyelni a munkaidő kezdetére, és legyen pontos. A sorozatos késést akár a prémiumok, juttatások megvonásával vagy az alapbér csökkentésével is büntetheti a munkáltató, de akár át is helyezheti más munkakörbe a pontatlan emberét. Az úgynevezett „szégyenfal” alkalmazása viszont aggályos lehet: megalázó és személyiségi jogokat sért. A legvégső megoldás az elbocsátás – néha előfordul, hogy rendkívüli felmondással.

Jó tudni…

… hogy már az is a munkavégzés része, amikor az érkezés után az irodában vagy a gyárban előkészítjük a napi tevékenységünket. Például már az is beleszámít a munkaidőnkbe, amikor megvárjuk, hogy a számítógépünk „feléledjen”, vagy átvesszük a munkaruhánkat.

Nincs szabályozva a magyar munkajogban, hogy hány figyelmeztetés után lehet kirúgni valakit. Lőrik Erzsébet munkajogász az fn.hu-nak elmondta, hogy a munkavállaló kötelezettségei viszont rögzítve vannak a törvényben, például az is, hogy a munkavégzésének a munkaszerződés alapján kell történnie. Ha kötetlen vagy rugalmas munkaidőben állapodtak meg a felek, akkor nem jogszerű a késés miatti felmondás. Ha viszont az szerepel a szerződésben, hogy reggel hétkor kezdődik a munkaidő, és a munkavállaló mégis notóriusan elkésik, akkor jogosan bocsátja el a cég.

A munka törvénykönyvében az áll: ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a dolgozó a munkahelyén megjelenni, akkor igazolt a távolléte, nem kell szabadságot kivennie, sem lecsúsztatnia a munka nélkül töltött időt. Ide tartozhat bármely olyan, a munkavállalónak fel nem róható ok, amely a munkahelyen való megjelenést megakadályozza, például vonatkimaradás, a hóhelyzet, netán valamilyen közúti baleset. Ekkor is mindenképpen értesíteni kell a munkaadót.

Mikor igazolt a távollét?

A tömegközlekedési eszközök késései könnyen igazolhatók, a szolgáltatók ügyfélszolgálatán kell erről papírt kérni. Ezt a munkaadó köteles elfogadni.

Más okból is igazoltan távol lehetünk a munkahelyünkről: bírósági tárgyalás, véradás vagy egyéb állampolgári kötelességének teljesítése – például választás – miatt nincs jelen. Akkor sem szólhat a munkaadó az esetleges késés miatt, ha meghal a dolgozó egy közeli hozzátartozója, vagy a várandós alkalmazott a terhességgel összefüggő orvosi vizsgálaton vesz részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik