Pénzügy

Magyarországra küldi kirúgott francia dolgozóit a Philips

Az elbocsátott dolgozóknak a cég levélben azt ajánlotta, a székesfehérvári gyár átveszi őket. Csak tudni kell magyarul.

Székesfehérvári gyárában ajánl állást a holland Philips elektronikai vállalat a franciaországi Dreux-ben felszámolás alatt álló gyára dolgozóinak, amit felháborítónak tartanak a francia szakszervezetek.

A Philips gazdasági okokra hivatkozva a hétvégén jelentette be, hogy a szociális partnerekkel folytatott megbeszéléseket követően február 12-én végleg bezárta a franciaországi Dreux-ben plazma televíziókat gyártó üzemét.

A gyár tervezett felszámolásról először tavaly októberben tett említést az elektronika cég, amely 2005-ben 350, tavaly pedig 279 munkahelyet számolt fel Dreux-ben. A még a gyárban dolgozó 212 ember a tervezet bezárás ellen tiltakozásul januárban saját ellenőrzése alá vonta az egész üzemet.A dolgozókat hétvégén ajánlott levélben értesítette a vezetőség a végleges bezárásról, s arra kérte őket: hétfőn már ne menjenek be a munkahelyükre. Ennek ellenére hétfőn nagy részük megpróbált bejutni a biztonsági őrökkel körülzárt épületbe. Végül a munkahelyük éttermében tartott üzemi tanácsi ülésen a dolgozók úgy határoztak: bírósághoz fordulnak a felszámolási eljárás felfüggesztése és a munkahelyek megtartása végett.

A szakszervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt is, hogy a Philips egy második ajánlott levélben “durva módon” székesfehérvári gyárában ajánlott új állást a dolgozóknak. Határozatlan időre, havi 450 euróért. A levélben feltételként van megjelölve a magyar nyelv ismerete.

A France 2 közszolgálati televízió híradójában a munkások elmondták: az elbocsátás előtt a Philips köteles munkát ajánlani francia dolgozóinak a cégcsoporton belül azoknak, akik szeretnének a vállalatnál maradni, de egyikük sem hajlandó jelenlegi fizetése töredékért Magyarországra költözni és ott dolgozni.

Christian Estrosi ipari miniszter jelezte, hogy a Philips gyárának helyén egy 300 főt foglalkoztató hívásközpont nyílik majd. A minisztérium azt is tudatta, hogy már tárgyalásokat folytat egy másik vállalattal a Philips mind a 212 dolgozójának átvétele érdekében.

Luc Chatel kormányszóvivő a France Info hírrádióban elmondta: “A dolgok bejelentésének módja kétségtelenül durva volt. Most az a fontos, hogy a Philips vállalja a felelősséget, a kormány pedig segítse a szociális partnereket abban, hogy a dolgozóknak helyben, Dreux-ben találjanak új munkát”.

Laurence Parisot, a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a munkajog arra kötelezi a vállalatokat, hogy néha “modortalan ajánlatokat tegyenek”. “A magyarországi ajánlat természetesen leginkább provokációnak hat, de ez elsősorban véleményem szerint a munkajogunk abszurditásának következménye, amely arra kötelezi a munkáltatót, hogy ilyen jellegű ajánlatot tegyen” – fogalmazott a France 2 televízióban a MEDEF elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik