Pénzügy

Fizethetnek a tomboló sztrájkolók

Az észak-franciaországi Amiens fellebbviteli bírósága 2 és 4 ezer euró közötti pénzbírságra ítélte pénteken a Continental német abroncsgyár egyik üzemének hat volt dolgozóját, amiért a telephelyük bezárási határozata ellen tiltakozva a helyi alprefektúra irodáiban törtek-zúztak.

A másodfokú ítéletet – amit a vádlottak ujjongással és örömkönnyekkel fogadtak a tárgyalóteremben – jelentős enyhítés az első fokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéshez képest.

A Continental tavaly március 11-én jelentette be a gazdasági válságra hivatkozva, hogy bezárja 1120 főt foglalkoztató telephelyét Clairoix-ban. Miután egy bíróság április 21-én elutasította a szakszervezetek keresetét a felszámolási eljárás felfüggesztéséről, az abroncsgyár franciaországi üzemének akkor már hetek óta békésen tiltakozó munkásai behatoltak a compiegne-i prefektúrára, feldúlták az irodákat, összetörték a bútorokat és a számítógépeket. A prefektus az állam nevében tett feljelentést.

Xavier Mathieu szakszervezeti vezetőt, a tiltakozás vezetőjét 4 ezer, öt társát pedig 2 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság a közhivatalban okozott károkért.

A bíróság indoklása szerint a sztrájkolók ügyvédje által kért felmentés nem helyezhető kilátásba, mivel a vádlottak tudatában voltak annak, hogy rongálást követnek el, de “tettük motivációjának, nevezetesen a munkahelyük védelmének figyelembe vétele a bíróságot a büntető törvény kevésbé szigorú alkalmazására késztette”.

Az ügyészség előzetesen a sztrájkvezetőre a tavaly szeptemberben első fokon kiszabott 5 hónap, társaira pedig a 3 és 4 hónapos felfüggesztett börtönbüntetés megerősítését kérte a bíróságtól.

A clairoix-i gyárat azóta bezárták, de a hetekig tartó sztrájk eredményeként a dolgozók az eredetileg felajánlott végkielégítésen felül fejenként további 50 ezer eurót kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik