Pénzügy

Több az állás, de a munkanélküli is

Több mint duplájára nőtt januárban a bejelentett új állások száma decemberhez képest, mégis 48 500-zal - az előző hónaphoz képest 8 százalékkal - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt januári munkaerő-piaci adatokból.

A munkáltatók januárban 30 100 új állást jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ami az előző hónaphoz képest több mint 108 százalékos, 2009 januárjához képest 18 400-as – 157,2 százalékos – növekedést jelent.

A januári növekedése főként a támogatott közmunka-programok beindításának köszönhető – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt januári munkaerő-piaci adatokból. A támogatott álláshelyek száma az előző hónappal összevetve több mint háromszorosára – 238,7 százalékkal – nőtt az év első hónapjában. A januári zárónapig összesen 26 500 állás maradt betöltetlen – derül ki az ÁFSZ statisztikáiból.

Sok a közcélú munkalehetőség

Az „Út a munkához” program keretében 4500 munkavállaló részére kínáltak közcélú foglalkoztatási lehetőséget. A kormány 13 milliárd forintos támogatással hat közmunkaprogramot indított januárban, amelyekbe 25 ezer álláskeresőt terveznek bevonni, és minden programhoz képzés is kapcsolódik.

Egyelőre azonban nem csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma: a januári zárónapon 653 ezer fő volt, 48 500-zal – 8,0 százalékkal több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 28,3 százalékos volt, ami a néhány hónapja tartó mérséklődő növekedési ütem után ismét gyorsulást jelez.

A nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 617 400 fő volt, így a szezonális hatások kiszűrése után jóval kisebb, 11 500 fős növekedés tapasztalható a nyilvántartott álláskeresők számában. A januári belépők között sok olyan álláskereső van, akik határozott idejű, év végéig tartó munkaszerződéssel rendelkeztek, továbbá azok, akiknek ekkor járt le a közcélú foglalkoztatásban eltöltött idejük.

A szolgáltatók bocsátottak el

A legnagyobb arányban elsősorban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, az építőipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és a kereskedelem, járműjavítás területén dolgozók vesztették az állásukat el januárban.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya januárban 14,9 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7 százalék volt. A munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 10,5 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2009. negyedik negyedévre, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja.

2010. első hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 3,6 százalékos – 1833 fős – növekedés következett be az előző hónaphoz képest, arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,1 százalékos értéket mutatott.

Kevesebb a csoportos leépítés

Januárban 23 cég, összesen 752 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest jelentős mértékben, 1042 fővel – több mint 58 százalékkal – csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. januári bejelentések létszámtartalmához képest a csökkenés mértéke még jelentősebb, 4475 fő – 85,6 százalék – volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik