Pénzügy

Kevesebben terveznek leépítést

Úgy tűnik, hogy a vállalatvezetők már maguk mögött hagyták legsötétebb félelmeiket az elhúzódó recesszió miatt. Az egy évvel korábbi borúlátás helyére a jövőbeli növekedésbe vetett bizalom lépett - áll egy friss felmérésben.

A cégvezetők közel 40 százaléka idén már létszámnövelést tervez – írja a Világgazdaság a PricewaterhouseCoopers (PwC) Globális Vezérigazgatói Felmerése alapján.

Világszerte a vállalatvezetők 81 százaléka derűlátó a következő 12 hónapot illetően, míg 18 százalékuk állította, hogy továbbra is pesszimista. Egy éve még a megkérdezettek 35 százaléka volt borúlátó és kevesebb mint a kétharmaduk bizakodó.

A felmérés szembeötlő különbségeket fedett fel a feltörekvő gazdaságokban és a fejlett országokban dolgozó cégvezetők bizalmi szintje között. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában például a vezérigazgatók 80 százaléka mondta, hogy bízik a növekedésben a következő év során. Ugyanez az arány Kínában és Dél-Amerikában 91 százalék volt, Indiában pedig még magasabb (97 százalék).

A visszatérő optimizmus a munkaerő-bővítési tervekben látható leginkább, márpedig a felmérésben résztvevő vállalatvezetők csaknem 40 százaléka erre készül. A válaszadók negyede azonban 2010-ben is létszámcsökkentést tervez. Összehasonlításként: ez az arány egy évvel korábban még a fele volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik