Pénzügy

Még nem lesz kötelező az emelt szint

Valószínűleg a következő években is be lehet majd jutni a legtöbb egyetemre és főiskolára középszintű érettségivel, ugyanis az Alkotmánybíróság elé került oktatási csomag adta volna meg a lehetőséget arra, hogy az egyes felsőoktatási intézmények 2012-től előírják a nehezebb vizsgát - írja a Népszabadság csütörtöki számában.

Igaz, az államfő az oktatási törvénynek nem ezt a passzusát kifogásolta, miután azonban az egész jogszabályt nem írta alá, így az Alkotmánybíróság döntéséig nem léphetnek életbe az érettségit-felvételit érintő változások sem. A követelményekről két évvel az aktuális felvételi előtt kell tájékoztatni a diákokat, tehát az egyetemeknek, főiskoláknak az idén március 31-ig kellene nyilatkozniuk ahhoz, hogy 2012-ben már az emelt szintű vizsgát kérjék a jelentkezőktől.

Manherz Károly, az oktatási tárca helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az egyetemek, főiskolák szakcsoportonként most is kérhetnék az emelt szintű érettségit, ehhez azonban szükség volna az intézmények összefogására. (Jelenleg csak a nyelvszakokon, és idén először az orvosi képzésekben kötelező az emelt szintű vizsga.)

Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke úgy látja, ismét be kellene vezetni az egyszintű érettségit és vissza kellene adni a felvételiztetés jogát az egyetemeknek, mert a mostani szisztéma nem vált be, az a felsőoktatás színvonalának romlásához vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik