Pénzügy

Mennyi lesz a fizetésünk jövőre?

Néhány cég optimistán tekint a jövőbe: úgy vélik, hogy 2010-ben már megkezdődik a gazdasági fellendülés. Ez a béremelési terveiken is látszik, átlagosan 5-6 százalékkal növelnék a fizetéseket. Sok vállalkozás viszont borúlátóbb, ők befagyasztják vagy épp csak reálértéken tartják a kereseteket.

A vállalatok nagy része kissé talán optimistábban tekint a jövőbe: 2010-re 5 százalék körüli bérfejlesztést terveznek. 2009-ben átlagosan 4 százalék körüli volt a mértéke – mondta Kerti Piroska, a Watson Wyatt magyarországi vezetője az fn.hu-nak.

A Hewitt bérfelmérése szerint Magyarországon a munkavállalók fizetése 2009-ben alig érte el a 3 százalékot, a 2010-re tervezett béremelés már jóval optimistább, 5 százalékot terveznek. A fizetésemelési kereteket illetően bizakodóbb a magyar piac, ennek ellenére a jövő év első félévére másféle költségmegtakarításokkal operálnak: például a vállalatok közel kétharmada továbbra is létszámstopot tart életben.

Reálértéken tartják

A Magyarországon működő német vállalatok a jövő évben átlagosan 3,9 százalékkal emelnék a béreket. A felmérésükben részt vevő cégeknél 2009-ben még 6,2 százalékkal nőttek a fizetések. Ez valamelyest meghaladta az országos átlagot. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tanulmánya kitér arra is, hogy a vállalatvezetés a következő évi bérnövekedéseket rendszeresen alulbecsüli.

„Bár az eltérés 1999 óta valamennyire csökkent, még az elmúlt években is körülbelül két százalékponttal meghaladta a korábbi elképzeléseket a tényleges növekedés. A válság miatt a cégek alacsonyabb béremelést terveznek, így valószínűleg még jobban közelít majd egymáshoz a két érték” – mondta Maria Smid, a Kienbaum Management Consultants vezető tanácsadója, a tanulmány egyik szerzője.

A német tulajdonú vállalatoknál az előirányzott bérfejlesztés körülbelül megfelel a 2010-re várt 4 százalékos inflációnak, így a reáljövedelem nem változna, sőt egyes jövedelemcsoportoknál az adókönnyítések miatt kisebb mértékben még emelkedne is.

Kétezer forinttal nő a minimálbér

A minimálbér 73 500 forint, a szakképzettek garantált bérminimuma pedig 89 500 forint lesz 2010. január 1-jétől – állapodtak meg december elején az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői. A minimálbér kétezer forinttal nőtt, így elvileg megtartja reálértékét, a garantált bérminimumról azonban ez nem mondható el: annak a reálértéke csökken.

A kormány 2010-re már csak 3,9 százalékos inflációval számol. Ha ez megvalósul, akkor a nettó minimálbér megőrzi a reálértékét (57 815 forintról 60 236 forintra nő). Az OÉT azt ajánlotta a vállalkozásoknak: legalább annyival emeljék a béreket, hogy azok reálértéke ne csökkenjen.

A minimálbér még az emelés után sem ér a nyomába a létminimumnak, ami jövőre várhatóan 78 ezer forint körül alakul, így továbbra sem biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény, alapvető szükségletek kielégítését.

Aki jól teljesít, többet kap?

A cégek közel 40 százaléka tervezi a javadalmazási stratégia átalakítását. Sok helyen bevezetik például a teljesítményalapú bérezést – áll a Hewitt felmérésében.

A DGS Global Research felmérése más megállapításra jutott: míg korábban az egyéni teljesítményre, a kompetenciák és készségek teljes körű kihasználására épített egy vállalatvezető, amikor a bérek felől döntött, ma sok helyen csak a gazdasági bizonytalanságot szem előtt tartva mérlegelnek. A Bértervezés 2010 felméréséből kiderült: a válaszadóknak mindössze alig több mint egyharmada tervez átlagosan 5,2 százalékos béremelést. Azok a munkavállalók járnak leginkább jól, akik a 250 és 5000 fő közötti munkavállalót alkalmazó cégeknél dolgoznak, hiszen ezen vállalatoknál emelik majd a legtöbben a jövedelmeket jövőre.

A vezetők jól járnak

Bérfejlesztést leginkább a közüzemi szolgáltatók, valamint az ipari termelővállalatok terveznek, szinte minden munkakörre kiterjedően – állítja a DGS Global Research kutatása. A pénzügyi szektorban működő cégeknek átlagosan csak mintegy a harmada tervezi a fizetések emelését, de az országos átlagnál nagyobb mértékben növelnék a kereseteket. A vezetők ebben a szektorban kaphatják a legmagasabb béremelést, akár 8 százalékkal is nőhet a bérük.

A kutatásban résztvevő cégek közül a Közép-Dunántúl régióban működők tudják a legnagyobb mértékben emelni a fizetéseket, például a diplomások az itt működő vállalkozások több mint felénél számíthatnak magasabb keresetre. A fővárosban átlagos – 5 százalék körüli – lesz az emelés, a kereskedelmi, értékesítői munkakörben foglalkoztatottak esetében viszont több cég tervez bérfejlesztést.

A Magyarországon működő, többségében külföldi tulajdonú cégek több mint fele növeli a fizetéseket prognosztizál: a vezetők, a diplomások és az ügyviteli munkakörökben dolgozók több mint felének lesz magasabb a jövedelme, a fizikai munkásoknak viszont csak a 43 százaléka vihet jövőre többet haza. A magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknak azonban kevesebb mint az ötöde lesz képes emelni a béreket – hívta fel a figyelmet a DGS Global Research.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik