Pénzügy

Stagnálni fog a munkaerőpiac

Az idei 70 ezres csökkenés után jövőre 12 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma, ami gyakorlatilag stagnálást jelent.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember-októberben végzett közös konjunktúra felmérésében szereplő 7151 gazdasági szervezet kétharmada jövőre változatlan foglalkoztatotti létszámmal számol – mondta Székely Judit. Az Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára megjegyezte azt is, hogy az üzleti szférában az idei 70 ezres létszámcsökkenés 100 ezerrel nagyobb lett volna az állami munkahelymegőrző programok nélkül. A felmérésről bővebben itt olvashat!

Munkahelymegőrző programokra belső forrásból 2009-ben közel 20 milliárd forintot költött a kormányzat, amelyhez uniós forrásból 2009-2010-ben összesen 32,5 milliárd forintos forrást rendeltek hozzá – tette hozzá Simon Gábor államtitkár.

A magyar foglalkoztatottsági helyzetet az EU teljesítménye erősen befolyásolja, márpedig idén az eurózóna GDP-je négy százalékkal, ezen belül Németországé 4,7 százalékkal esik vissza, és jövőre sem várható egy százaléknál nagyobb növekedés – jelezte Parragh László, az MKIK elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik