Pénzügy

Megszületett a bérmegállapodás a Postával

Megszületett a 2010. évi bérmegállapodás a Magyar Posta Zrt.-nél, így biztosítva van a munkabéke és a folyamatos szolgáltatás.

A jövő évi bérmegállapodást a munkavállalók több mint 90 százalékát képviselő szakszervezetek írták alá, köztük a két reprezentatív postás érdekképviselet.

A megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásait tükrözi, társasági szinten nem lesz reálkereset csökkenés, nominális béremelés pedig a havi 160 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezőknél valósul meg sávosan. A bérmegállapodás alapján a meglévő munkavállalók 80 százalékának, mintegy 26 ezer dolgozónak emelkedik a bére. A garantált bér és a minimálbér megállapodás végrehajtása 2.600 postás dolgozó javadalmazását növeli.

A béren kívüli juttatás 2010-ben bruttó 260 ezer forint lesz. Ha valaki a 25 százalékos adósávba tartozó lehetőséget veszi igénybe, akkor ez számára nettó 220 ezer forintot jelent. Az idén 220 ezer forint volt ez a juttatás.

A megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete ugyan nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes a jövő évi bérmegállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik