Pénzügy

2,5 millió britnek nincs munkája

Másfél éve a leglassabb ütemben nőtt az októberrel zárult három hónapban a brit munkanélküliek száma, amely azonban így is megközelítette a 2,5 milliót.

A brit statisztikai hivatal szerdai adatsora szerint a vizsgált időszakban 2,491 millió álláskeresőt tartottak nyilván, 21 ezerrel többet, mint a megelőző három hónapban; ez változatlan, 7,9 százalékos munkanélküliségi aránynak felel meg.

A most kimutatott negyedéves növekedés a legkisebb a tavaly március-májusi időszak óta. A statisztikai hivatal által alkalmazott – és elemzői körökben fontosabbnak ítélt – szűkebb mérőszám azonban, amely azt vizsgálja, hogy az álláskeresők közül ténylegesen hányan igényelnek munkanélküli segélyt, váratlanul csökkent a múlt hónapban, ami szakértők szerint jó eséllyel azt jelzi, hogy a negyedik negyedévben véget ért a brit recesszió.

A segélyben részesülő állástalanok száma novemberben 1,626 millió volt, 6300-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ez az első csökkenés az így kimutatott brit munkanélküliségi statisztikában tavaly február óta.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport az adatismertetés után kiadott gyorselemzésében kiemelte, hogy a munkanélküli segélyért folyamodók számának alakulása tipikusan követő, és nem előrevetítő mérőszám, vagyis ennek alapján feltételezhető, hogy a brit gazdaságban már több hónapja megindult a kilábalás a recesszióból.

Megkezdődött a növekedés

A londoni elemzői közösségben konszenzussá vált az a jóslat, hogy Nagy-Britanniában – szinte utolsóként a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok közül – a negyedik negyedévben megkezdődött a gazdasági növekedés.

A piac már a harmadik negyedévre is növekedést várt, akkor azonban a hivatalos statisztikai kimutatás szerint még mindig tartott a brit recesszió. Az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.
A recessziós előrejelzést ráadásul nemrégiben még rontotta is a brit kormány.

Alistair Darling pénzügyminiszter a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről tartott minapi éves parlamenti beszámolójában közölte: új becslése szerint a brit hazai össztermék az idei pénzügyi év egészében 4,75 százalékkal csökken a költségvetésben szereplő eredeti, 3,5 százalékos recessziós előrejelzés helyett. Alistair Darling rontotta az idei államháztartási hiányra adott prognózist is. Az új előrejelzés 178 milliárd font, ami a becsült GDP 12,6 százalékával egyenlő.

Példátlan mértékű a hiány

Az idei brit pénzügyi évre áprilisban előterjesztett költségvetésben 175 milliárd fontos – 12,4 százalékos – idei államháztartási deficitjóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor’s nemrég – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel – stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia lehetséges legjobb, “AAA” szintű szuverén besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP 100 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik