Pénzügy

Még több leépítést terveznek

Egyre több magyar cég nyilatkozik úgy, hogy elbocsátja a dolgozóit – derült ki egy felmérésből. Ázsia és Amerika munkaerőpiaca fellendülőben, Európa viszont lemaradt.

A globális adatok többnyire javultak – a résztvevő 35 országból 25-nek –, például Németország cégeinek többsége is a munkaerő-felvétel felé fordult. A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés 2010 első negyedévére nem sok jóval kecsegtet Magyarországon: a vállalatoknak csak 12 százaléka tervezi, hogy új munkatársakat vesz fel, 19 százalékuk viszont csökkenti a munkavállalóinak a számát. A „Manpower munkaerő-piaci mutató” tehát -7, hiszen a két érték különbsége adja az eredményt. (A korábbi negyedévekben a mutató -4 volt.)

A munkaadók többsége – 64 százalékuk – azt nyilatkozta, hogy nem nyúl a létszámhoz. Az előző két negyedévben még a válaszadók háromnegyede jelezte ezt, tehát a mostani adat tízszázalékos romlást mutat.

A kutatás a munkaerő mozgásának az irányát, nem pedig a létszámát mutatja meg. Ugyanis ha egy országban egyszerre sok kis cég tervez egy-két fős munkaerő-felvételt, ám néhány multi több száz embertől megválik, a mutató végeredménye pozitív lesz, hiába emelkedik a munkanélküliek mennyisége. Az előrejelzés ennek ellenére hasznos, hiszen a segítségével a sok évtizedes adatok összehasonlíthatók, és megismerhetők a foglalkoztatási trendek. Már a jegybank és a Magyar Államkincstár is érdeklődött az adatok felől – mondta Szekeres Katalin, a Manpower marketingvezetője.

Beindulhat az ipar

„A gyáriparban óvatos optimizmus tapasztalható, ez az első jele lehet annak, hogy megindul a fellendülés” – mondta Kiss Judit, a cég magyarországi vezetője. Hazánkban ebben a szektorban a legbizakodóbbak a munkáltatók: a korábbi 0 százalékról +5 százalékra emelkedett a mutató, azaz több vállalkozás gondolkozik létszámnövelésben, mint -csökkentésben. A pénzügyi szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás, kommunikáció területén, illetve a kereskedelemben is javult kissé a helyzet.

A mezőgazdasági és a vendéglátó-ipari cégek azonban igencsak pesszimisták: -20 és -15 a mutató, és az előző negyedév óta csökkent (akkor -13 és -12 volt). Kiss Judit szezonális okokkal magyarázza az eredményeket, szerinte a következő negyedévben erőteljes növekedés várható mindkét szektorban.

Hazánk minden régiójában elbocsátást terveznek. Korábban Budapesten és Közép-Magyarországon még megkockáztatták a vállalkozások a létszámbővítést, most azonban már ott is negatív előjelűvé vált a mutató. Az észak-magyarországi munkaadók helyzete a legnehezebb (-15), és bár a Közép-Dunántúlon 14 százalékpontos emelkedést tapasztaltak, ott még így is 3 százalékkal több cég tervez leépítést.

Európa kissé lemaradt

Ázsia és Amerika országainak munkaerőpiaca bővül a januártól márciusig tartó időszakban leginkább. Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, illetve Peruban is igen sok dolgozót vesznek fel a vállalatok, a legtöbb országban 40-20 százalékkal több

Európa kissé lemaradt. Igaz, a legtöbb országban javultak az eredmények, ám még sok létszámleépítést terveznek. A spanyol, az ír és a román cégek a legborúlátóbbak, Svájc, Norvégia és Németország viszont mintha megindult volna a válságból kivezető úton.

Globálisan 71 ezer, hazánkban 770 cég válaszolt

A Manpower létrehozott egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. Ha egyszer egy ország csatlakozott, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A 35 résztvevő országban a kezdetektől mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik