Pénzügy

Negyedmillióan vesztették el a munkájukat

Októberben is 11 éves csúcson, stabilan 9,8 százalékon maradt a munkanélküliség az euróövezetben. Bár a ráta szeptemberhez képest nem változott, a munkanélküliek száma 134 ezerrel, 15 és félmillióra nőtt, és ezzel 1998 decembere óta a legtöbben voltak állás nélkül.

Az elemzők is 9,8 százalékos munkanélküliséget vártak az eurót használó országokban. Az unió egészében pedig a munkanélküliek aránya 9,3 százalékra emelkedett a szeptemberi 9,2-ről. Ez 22,51 millió állástalant jelent, 258 ezerrel többet, mint az előző hónapban.

Az egy évvel ezelőttihez képest októberben 3,1 millióval nőtt a munkanélküliek száma az euróövezetben és 5 millióval az unió egészében.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában, Németországban a munkanélküliség 7,5 százalékra mérséklődött a szeptemberi 7,6 százalékról. A nagyságra második euróövezeti gazdaságban, Franciaországban viszont 10,1 százalékra nőtt a munkanélküliség a szeptemberi 10 százalék után. Olaszországban és Spanyolországban is emelkedett az állástalanok száma: előbbiben 7,8-ról 8 százalékra, utóbbiban 19,1-ről 19,3 százalékra.

A munkanélküliség hagyományosan lassabban reagál a gazdasági fejlődés irányaira, így az élénkülés is később éri el a munkaerőpiacot. Elemzők csak jövőre várják az állástalanok számának tetőzését az eurózónában, 11 százalékon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik