Pénzügy

160 embert elbocsát az MTV

A Magyar Televíziónál hamarosan csoportos létszámleépítés lesz, bezárják a vidéki stúdiókat. Megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is.

Miután az Országgyűlés megszavazta, hogy az MTV jövőre ne kapjon 9,4 milliárd forint költségvetési céltámogatást, a 33 éve működő regionális stúdiók felszámolására kényszerül a Magyar Televízió – áll a köztévé lapunknak eljuttatott közleményében. Erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök értesítette a vidéki műsorkészítők munkáját felügyelő hírigazgató-helyettest. Azt kérte tőle, hogy kezdje meg a stúdiók megszüntetéséhez vezető előkészítő munkát.

A stúdiók bezárása elbocsátásokkal is jár. Az ügyvezető alelnök ezért írásban tájékoztatta a miskolci, a pécsi és a szegedi regionális munkaügyi központokat az MTV csoportos létszámcsökkentési tervéről. Várhatóan 160 munkatárs munkaviszonya szűnik meg.

„A Magyar Televízió vezetői hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az Üzemi Tanács képviselővel” – közölte Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás-igazgató. A leépítést szükségessé teszi, hogy a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani.

Csökkennek a béren kívüli juttatások

Az eddigi formában nem maradhat fenn a dolgozói jóléti juttatások rendszere sem – áll a közleményben. Az ügyvezető alelnök ezért írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a Kollektív Szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató.

A munkavállalók képviselőivel hamarosan egyeztető megbeszélések kezdődnek. Ezek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások.

Tárgyalások kezdődnek

A Magyar Televízió vezetői konstruktív tárgyalásokat szeretnének a létszám- és a jóléti juttatások csökkentéséről kezdődő megbeszéléseken. A humánerőforrás-igazgató hangsúlyozta: „fontos számunkra a munkahelyek és a munkabérek védelme. Szem előtt tartjuk mind a vállalat, mind az elbocsátandók érdekeit. A megoldások keresése, a kompromisszumok megtalálása közös feladatunk az Üzemi Tanáccsal.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik