Pénzügy

Továbbra sincs bérmegállapodás

Pénteken sem sikerült dűlőre jutniuk egymással a munkaadók, és munkavállalók képviselőinek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Folytatás kedden.

Bár péntek délelőtt még valószínűleg látszott, hogy megállapodás születik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a minimálbérről, s az országos bérajánlásról, ám végül ez mégsem történt meg – tudta meg péntek délután az FN.hu.

Az egyeztetés kedden tovább folytatódik.

a tárgyalások jelentősége

A minimálbér-megállapodás jelentősége nyilvánvaló, hiszen az kötelező érvényű. Az országos bérajánlás nem kötelező, mégis fontos, mert hivatkozási alap az egyes cégeknél lefolytatott bértárgyalásokban.

Az MNB így erről legfrissebb inflációs jelentésében: “Magyarországon az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által megfogalmazott bérajánlások nem kötelező érvényűek, így nem jelentenek szigorú alkalmazkodási korlátot a
vállalatok számára; a piaci szereplők általános bérinflációval kapcsolatos várakozásainak alakításában ugyanakkor szerepet játszhatnak.

Ebben az esetben a vállalatok nem pontosan
a megállapodásnak megfelelően alakítják a béreket, hanem azt csak viszonyítási alapnak tekintik, amitől az egyén és akár a vállalat teljesítménye függvényében eltérhetnek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik