Pénzügy

Bértámogatást adnának a közmunkásokért

Jövőre a vállalkozói szférát is bekapcsolnák az Út a munkához programba, ezért a kormány bérköltség-támogatást nyújtana a vállalkozásoknak a foglalkoztatási törvény módosításával. Jövőre előreláthatólag összesen 117,5 milliárd forint jutna közmunkára.

A tervek szerint 110 milliárd forint hazai és 7,5 milliárd forint uniós forrást biztosít a kormány az Út a munkához programra. Ennek köszönhetően várhatóan 50–60 ezer főt lehet ilyen formában munkához segíteni havonta: a téli hónapokban 30–35 ezer, nyáron pedig 80–90 ezer embert.

Novemberben 90 ezernél is többen vettek részt közcélú foglalkoztatásban, rendelkezésre állási támogatásban közel 170 ezren részesültek és csaknem 33 ezer fő kapott rendszeres szociális segélyt. Összességében az Út a munkához program végrehajtására 109 milliárd forint költségvetési támogatást fordítottak.

Az önkormányzatok kínálták a legtöbb közcélú munkalehetőséget a tartós állásnélkülieknek. Nemcsak a kötelező, de az önként vállalt feladataikra – például a település fenntartására, üzemeltetésére, közintézmények felújítására – kerestek embereket. Az állami szervekkel kötött megállapodás alapján árterületek és közutak melletti területek rendbetételére is alkalmaztak közmunkásokat. A programban kórházak, szociális és kulturális intézmények is részt vettek.

Bértámogatást adnának

A program nyitna a magánszféra felé, hogy még több tartós munkanélküli dolgozhasson. Jelenleg az Országgyűlés előtt van az a törvénytervezet, miszerint 2010 januárjától támogatást kaphat az a munkáltató, amely vállalja a rendelkezésre állási támogatásra (rát) jogosult személy teljes munkaidőben és munkaviszony keretében történő foglalkoztatását – mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a programot értékelő országos konferencián. A támogatás legfeljebb egy évig nyújtható, összege havonta nem haladhatja meg a támogatás megállapításakor hatályos rát összegét (ez jelenleg 28 500 forint) – írja az MTI.

Herczog azt is elmondta, hogy a foglalkoztatást ösztönző intézkedések között nagyobb hangsúlyt fektetnek majd jövőre arra, hogy minél több szociális ellátott kerüljön vissza az elsődleges munkaerőpiacra, és a versenyszférában helyezkedjen el.

Az Út a munkához program a magyar szociálpolitika elmúlt évtizedeinek legmarkánsabb szemléletváltozása, mivel társadalmi igényként fogalmazódott meg, hogy a munkaerőpiacról hosszabb ideje távollevők ne segélyt, hanem munkát kapjanak, hiszen a településeken bőven van ellátható munka – tette hozzá a miniszter. A program elindítását indokolta az is, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb társadalompolitikai kihívás a tartós munkanélküliség kezelése, emellett egyre több olyan alacsony iskolázottságú fiatal van, aki nem talál állást, így nem szerez munkatapasztalatot sem.

Északkeleten volt rá a legnagyobb szükség

Az ország különböző régióiban eltérő volt a résztvevők aránya, a legtöbb közmunka Borsod-Abaúj- Zemplén és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében élők számára indult.

Bértámogatást adnának a közmunkásokért 1

Az Országgyűlés által már elfogadott több törvénymódosítást, amely szervesen kapcsolódik az Út a munkához programhoz. Korábban egy család egy rendelkezésre állási támogatást kaphatott, az új szabályok szerint azonban már emellett szociális segélyt is kaphat ugyanaz a família. Az intézkedés mintegy 32-33 ezer embert érint. Emellett a jövőben a közfoglalkoztatási tervet nemcsak a munkaügyi szervezettel és a szociálpolitikai kerekasztallal, hanem a kisebbségi önkormányzatokkal is egyeztetni kell.

A kormány programokat is ígér, amelyekkel azoknak az életszínvonalát igyekszik szinten tartank, akiknek véget ért a közmunkája, és segítenének a szociális támogatásban részesülőknek, hogy visszatérjenek az elsődleges munkaerőpiacra. A tervek szerint az Út a munkához programra húszmilliárd forinttal több jut, mint az idén. A több pénz a foglalkoztatási lehetőségek bővítését jelenti – vázolta Herczog.

Kétezerrel több embernek adnának munkát

„Az Út a munkához program bebizonyította, hogy az önkormányzati foglalkoztatás is értékteremtő, ezért a programot úgy kell továbbfejleszteni, hogy a helyi gazdaság fejlődését támogassa” – mondta Szűcs Erika, a programért felelős miniszteri biztos a témáról rendezett konferencia sajtótájékoztatóján.

Szűcs Erika elmondta, hogy a 3174 magyar önkormányzat közül mindössze 42 nem készített közfoglalkoztatási tervet. A 2009-re előirányzott 152 ezres, önkormányzati foglalkoztatásba bevonni tervezett létszám, várhatóan 154 ezerre bővül, így ennyi ellátottnak lesz lehetősége, hogy legalább 90 napos foglalkoztatásban részesüljön – írja az MTI. Válság idején különösen fontos, hogy ennyi embernek jusson munka – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik