Pénzügy

Megelőzhető a H1N1 a munkahelyen?

A cégek működését jelentősen befolyásolhatja, sőt felkészületlenség esetén alapjaiban megrengetheti egy világjárvány. A betegség elkerülésének alapvető feltétele a higiénia, a dolgozók odafigyelése - az FN.hu tippekkel készült a munkahelyi influenzajárvány megelőzésére.

Egyre több tömeges H1N1-megbetegedésről hallani, ezek akár egy cég működését is veszélyeztethetik. A DGS Global Research tanácsadócég egy felmérést készített annak érdekében, hogy rádöbbentse az eleve recesszió által sújtott szervezetek vezetését: a működésüket jelentősen befolyásolhatja, sőt akár meg is rengetheti egy járvány.

A Pandémia! Válság a válságban című kutatásból kiderült: a cégek felénél nem készült forgatókönyv arra az esetre, ha a dolgozóik tömegesen kidőlnének. Csak az ötödük rendelkezik krízisprogrammal, amelyben a válságstáb és a higiéniás előírások meghatározását tartják a legfontosabbnak, a munkatársak pótlására csak a harmaduk gondolt – például távmunka alkalmazásával.

Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy a munkahelyen is megpróbáljuk betegség nélkül átvészelni ezt az időszakot.

1. Betegen maradjunk otthon!

„A tömeges fertőzés elkerülésének leghatásosabb módja, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Mivel sokan enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így valószínűleg nem is tudják, hogy fertőznek. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelően kikezelt betegségnek később komolyabb szövődményei lehetnek, mint például a tüdőgyulladás” – mondta a doktornő. Akinek láza van, mindenképp hívja fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről, szükséges vizsgálatokról, és kezelésről.

2. Papír zsebkendőt és kézszárítót használjunk!

Orrfújáshoz papír zsebkendőt használjunk, utána pedig azonnal dobjuk a szemetesbe, majd mossunk kezet. Kézmosáskor részesítsük előnyben az eldobható papír törlőkendőt (a törölközővel szemben), de a legjobb, ha a falra szerelt kézszárítót választjuk.

3. A kilincsek, billentyűzetek a legveszélyesebbek!

Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyűzetet és asztalunkat minél gyakrabban – ha lehet naponta – töröljük át fertőtlenítő hatású szerrel (például a drogériákban kapható fertőtlenítő törlőkendővel), és mindig mossuk el a poharunkat. Fontos tudni, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.

4. Klíma helyett szellőztessünk!

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, szellőztessünk minél többször, a friss levegő segít a hatékony munkavégzésben is. Klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetőség a szellőztetésre, ott a légkondicionáló tisztítását, szakszerű fertőtlenítését gyakrabban el kell végezni.

5. Mossunk gyakrabban kezet!

A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatunk fertőtlenítő hatású szappanokat. Az irodai levelezés kezelésére jelöljünk ki egy adott személyt, aki a beérkező postát begyűjti és rendszerezi, és – mivel a beérkező levelek is számos kórokozót hordoznak – ügyel az óránkénti kézmosásra.

6. Sportoljunk és igyunk sok folyadékot!

Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is. A legjobb módszer, ha asztalunkhoz készítjük az ásványvizet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a minél hatékonyabb megelőzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magunkat: a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is fontos.

Plusz egy tipp: Gyógyszert csak megfontoltan szedjünk!

Ha már megbetegedtünk, gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Magyarországon is hatékony vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek alkalmazásáról kezelőorvosunknak kell döntenie. „Mivel a megbetegedés elkerülésének leghatásosabb módja a védőoltás, időben érdeklődjünk orvosunknál ennek lehetőségéről is” – tette hozzá a doktornő.

Ne használjuk a korábbi betegségünkre kapott, vagy a szomszédtól kölcsönkért antibiotikumot, hiszen az csak a bakteriális fertőzések ellen hatásos, így a vírusos influenza tüneteinek kezelésére alkalmatlan. A vírus által okozott bakteriális fertőződés kialakulásakor indokolt ugyan az antibiotikumok szedése, de ezeket csak és kizárólag orvosi utasításra kezdhetjük alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik