Pénzügy

Már nem lesz kevesebb 73 ezernél a minimálbér

A munkáltatói oldal belemenne, hogy 73 ezer forintra emeljék a minimálbért, ám a garantált bérminimumot érintetlenül hagynák, és a bérajánlást sem támogatják. A munkavállalók képviselői azonban nem engednek: mindhármat emelnék.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén kissé közeledtek az álláspontok, a munkavállalók kétezer forintot engedtek a minimálbér-ajánlásukból, azt szeretnék elérni, hogy 78 ezer forintra emelkedjen. A szakszervezetek korábban 80 ezer forintos minimálbért szerettek volna elérni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az FN.hu-nak elmondta, hogy a hónap végére szeretnének megállapodni. „Az idő is sürget, ugyanis a szakszervezetek már nagyon várják a helyi bértárgyalásokhoz az ajánlást, emellett a kollektív szerződéseket is újra kell tárgyalni a béren kívüli juttatások rendszerének változása miatt” – tette hozzá.

A garantált bérminimumra korábban azt ajánlották a szakszervezetek, hogy a minimálbér 1,22-szerese legyen – mondta Pataky lapunknak.

A munkáltatói oldal ebbe nem menne bele, ők meghagynák a jelenlegi szinten, 87 500 forinton, és nem tennék kötelezővé. Ez a
munkaadók egyhangú véleménye – mondta az oldal szóvivője, Dávid Ferenc,
a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak a reálkeresetek csökkenését – jelentette ki Pataky Péter. A kormány munkaanyagára hivatkozott, amely szerint 4,1 százalékos jövő évi várható infláció mellett a keresetek akkor őrzik meg reálértéküket, ha a minimálbér 71 400 forintra, a garantált bérminimum 91 ezer forintra nő – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik