Pénzügy

Mennyit keres egy tanár?

Magyarországon a tanárok átlagfizetése 171 ezer forint. A szakma képviselői – ellentétben szinte minden más foglalkozással – nem Budapesten keresik a legtöbbet, sőt a fővárosiak csupán a középmezőnyben helyezkednek el.

A magyarországi pedagógusok negyede Budapesten dolgozik, az ő fizetésük átlagosan bruttó 179 ezer forint. Pest megyében 183 800 forint, és közel ennyit keresnek Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében is. Győr-Moson-Sopron megyében 175 200 forint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 174 400 forint és Csongrád megyében 172 ezer forint az átlagkereset – olvashatjuk a Merces.hu felmérésében.

A tanárok közel háromnegyede nő, ők átlagban 175 700 forintot keresnek – tízezer forinttal kevesebbet, mint a férfi kollégáik. Az egyetemi végzettséget jobban megfizetik, mint a főiskolát. Az előbbiért 186 ezer forintot vihet haza egy pedagógus, az utóbbiért viszont körülbelül 15 ezer forinttal szerényebb a díjazás.

A béreknél nagyon sokat számít a szakmai tapasztalat: míg egy kezdő oktató fizetése 130 ezer forint, 3-5 éves tapasztalattal ez már 150 ezerre nő. Ha pedig valaki már legalább egy évtizede a pályán van, akkor közel kétszázezret kereshet. Ugyanígy sokat nyom a latban az életkor is, a 24-35 év közötti tanárok 144 ezer forintot, a 35-44 évesek 169 ezret, a 45-54 évesek 197 ezret, míg az 55 év felettiek 222 ezer forintot kereshetnek.

A felmérés készítői szerint a válság kevésbé volt hatással a tanári bérekre. 2007 óta fokozatosan – bár nem számottevően – nőtt a pedagógusok átlagkeresete: két évvel ezelőtt még 193 200 forint volt az átlagos jövedelmük, 2008 második negyedévére már átlépte a 200 ezres határt. Tavaly 203 ezer forintot kaptak, 2009 harmadik negyedévére pedig 216 ezer forintra nőtt ugyanez.

A tanárok nem bővelkednek a béren kívüli juttatásokban: a leggyakoribb a munkába járás költségeinek megterítése és a továbbképzés, ám ez utóbbi is csak a 16 százalékuknak jár. A válaszadók tizede kap még a meghatározott mértéken felül étkezési támogatást. Ezzel a juttatások sora nagyjából ki is merült: az egészségügyi ellátás, a nyugdíjbiztosítási hozzájárulás és a mértéken felüli szabadság már csak minden huszadik tanárnak jut, ingyenes italellátásban pedig csupán 1 százalékuk részesül.

Összehasonlíthatók a fizetések

A Merces online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után.

A fizetés-összehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik