Pénzügy

Súlyosbodhat a munkanélküliség

Az Európai Központi Bank (EKB) most már szinte biztosra veszi, hogy jövőre visszatér a gazdasági növekedés az euróövezetbe, ez azonban nem fogja megállítani a munkanélküliség súlyosbodását.

Az EKB szeptember elején javította előrejelzéseit: most 3,8-4,4 százalék közötti átlagos GDP-csökkenésre számít az euróövezetben idén, jövőre pedig az övezet hazai össztermékének (GDP) alakulását mínusz 0,5 százalék és plusz 0,9 százalék között tartja elképzelhetőnek.

Az előző, júniusi előrejelzésében még 5,1-4,1 százalék közötti gazdasági visszaesést jósolt a bank idénre, és mínusz 1 százalék és plusz 0,4 százalék közötti GDP-alakulást jövőre. Következő, várhatóan tovább módosított előrejelzését december elején közli az EKB.

Az euróövezet átlagában a munkanélküliség 9,6 százalékosra nőtt augusztusban – az EU statisztikai hivatalának utolsó összesítésre szerint – a júliusi 9,5 százalékról. Tavaly augusztusban 7,6 százalékos volt az arány. Idén augusztusban 15,165 millióan kerestek munkát hiába az euróövezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik