Pénzügy

Veszélyes munka a takarítás

Az Európai Unióban 3,6 millió ember dolgozik a takarítóként, az ágazat mégis csekély figyelmet kap, a benne rejlő veszélyek ezzel szemben hatalmasak - nemcsak egészségi, hanem gazdasági téren is. Az október 19-23. között zajló európai munkavédelmi hét egyik kiemelkedő témája az ezen területen dolgozók munkakörülményei.

Minden vállalatnak szüksége van takarítókra, de a takarítás csak ritkán számít fő tevékenységi területnek, gyakran alvállalkozók végzik, ezért általában alacsony prioritást kap. A rossz minőségű takarítás azonban sokba kerülhet a vállalkozásnak, főleg az élelmiszer- és gyógyszeriparban, ahol a nem megfelelő higiénia a vállalat működési engedélyének elvesztéséhez vezethet – áll az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) közleményében.

Az ágazatot takarítási alvállalkozások uralják, köztük sok kisvállalkozással, amelyeknek olyan hevesen kell versengeniük egymással, ezért az egészségvédelem és a biztonság kérdése elsikkad. Az EU egészségvédelmi és biztonsági szervei azonban úgy vélik, hogy a takarítási ágazat különösképpen ki van téve bizonyos munkahelyi kockázatoknak, a megcsúszás veszélyétől kezdve egészen a közvélemény negatív megítéléséig.

Kiadványokkal harcolnak

Az EU-OSHA az idei európai munkavédelmi hét alkalmából két kiadványt is megjelentet, ami a takarítási ágazattal foglalkozik: A takarító munkavállalókat érő sérülések megelőzése és a Cleaning workers and Occupational Safety and Health (Takarító munkavállalók és a munkahelyi biztonság és egészségvédelem) címűt. Mindkét kiadvány a munkavállalókat érő kihívásokat járja körbe, beleértve a tevékenység csekély elismertségét, a szokásos munkaidő lejárta utáni munkavégzést és a veszélyes anyagoknak való kitettséget is.

Az első kiadvány megvizsgálja az intézkedéseket, melyeket európai, nemzeti és vállalti szinten hoztak a kockázatok némelyikének kezelésére. Segítséget nyújt a helyes gyakorlatok alkalmazására is, melyek a takarítók jólétének növelésére szolgálnak. Ezek közé tartozik például az éjszakai helyett a nappali munkavégzés. Emellett elkészült egy új adatbázis is, amely lehetővé teszi a takarítás különféle típusaihoz illő védőkesztyűk kiválasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik