Pénzügy

Lekaszálta a juttatásokat a válság

A válság erősebben sújtotta a kis cégeket, mint a multikat. A tíz főnél kevesebb dolgozót alkalmazó vállalkozásoknál csökkentek leginkább a béren kívüli juttatások. Az országos átlagjövedelem alakulása viszont nem mutat jelentős törést az elmúlt két évben – áll egy friss kutatásban.

Az országos átlagjövedelem alakulása nem mutat jelentős törést az elmúlt két évben: 2007 harmadik negyedévében bruttó 192 ezret kerestünk, egy évvel később 202 ezret, az idén pedig 215 ezer forintot – áll egy friss kutatásban.

A 13. havi bérek országos átlaga is enyhén nőtt: 2009 harmadik negyedévében 172 ezer forint volt, viszont 13 százalékkal kevesebb munkavállaló számíthat rá az idén, mint tavaly. A több tehát kevesebbeknek jár. Az év végi pénzügyi jutalmak átlagos összege mintegy két év alatt bruttó 156 ezerről 189 ezerre nőtt, de míg 2007-ben és 2008-ban a munkavállalók közel fele kapott prémiumot, most csak a 41 százalékuk – olvashatjuk a Merces.hu kutatásában.

Szinte minden vizsgált munkaszinten – a segédmunkástól egészen a felsővezetőkig – 10-14 százalékkal csökkent azok aránya, akik részesülnek 13. havi fizetésben vagy valamiféle plusz jövedelemben. A prémiumok átlagos összege a tavalyi év hasonló időszakához képest megnőtt. A legnagyobb mértékben a felsővezetőké emelkedett: a 2008 évvégi átlagos bruttó 528 ezer forintról egy év alatt 640 ezer forintra.

Minden béren kívüli juttatás esetében csökkent az ezt élvezők aránya. A leggyakrabban az utazási költségeket térítették meg a cégek, de ez az idén már 14 százalékkal csökkent. Tizedével kevesebb dolgozó kap ingyenes italellátást a munkahelyén, és szinte ugyanennyivel csökkent a nyugdíjbiztosítási hozzájárulásban részesülők aránya is. Idén 8 százalékkal kevesebben használhatták a vállalati mobiltelefonjukat magáncélra, és ennyivel kevesebb jutott a képzésekre is. A hétvégi céges akciók is majdnem felére, 7-ről 4 százalékra csökkentek, illetve a sport és kulturális juttatások is megfeleződtek.

Flexibilis munkaidőben idén 11 százalékkal kevesebben részesülnek a kis cégeknél, nagyvállalatok esetében 4 százalékkal. A belföldi magán, valamint az állami tulajdonú cégek érzékenyebben reagáltak a gazdasági változásokra. Most a tavalyihoz képest 16 százalékkal kevesebben számíthattak a munkába járás költségeinek térítésére a belföldi magántulajdonú cégeknél dolgozók, az állami cégek alkalmazottai esetében 14, a külföldieknél viszont csak 9 százalékos volt a csökkenés.

A felmérés adatai szerint a szakmunkásokat érinti leginkább a nyugdíjbiztosítási hozzájárulás megvonása: tizedével kevesebben kapnak idén ilyen juttatást, míg más beosztotti kategóriák esetén a csökkenés mértéke 8 százalék. Legkevésbé érinti ez a megszorítás a közép- és felsővezetőket: körükben csupán 3 százalékos a csökkenés. A mobiltelefonra vonatkozó szigorítások viszont ez utóbbi két kategóriát érintették leginkább: 10, illetve 13 százalékkal kevesebben használhatják magáncélra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik