Pénzügy

Öt év alatt 33 ezer új munkahely

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2004 és 2009 között 74 vállalat 79 projektjére kötött egyedi kormánydöntés alapján támogatási szerződést: ezek közül kiemelkedik a Mercedes-gyár és a Hamburger Hungária papírgyárának építése, amelyek együtt több mint 25 milliárd forintos támogatást kaptak - közölte a kormányszóvivő.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a Mercedes befektetése mind volumenében, mind munkahelyteremtő hatását tekintve kiemelkedő fontosságú Magyarország számára. A 22,1 milliárd forint egyedi kormánydöntéssel támogatott beruházással olyan nagy múltú, magas technikai és minőségi színvonalat képviselő vállalat összeszerelő üzeme jelenik meg Magyarországon, amely tovább erősíti az ország nemzetközi elismertségét.

A kormány támogatja a Mercedes-beruházást

A Mercedes magyarországi letelepedésével olyan kiemelkedő presztízsű emblematikus vállalat veti meg lábát hazánkban, amely további magas minőségű befektetéseket vonzhat a régióba – vélekedett.

A Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi gyára a legnagyobb volumenű magyarországi újraberuházás. A Kelet-Közép-Európa legnagyobb hullámtermék-gyártó vertikumát működtető Hamburger konszern magyar leányvállalatához kötődő beruházással a régió legkorszerűbb technológiájával rendelkező hulladékpapír-feldolgozó létesítménye jön létre. A beruházás a kormány egyedi döntése alapján közel 3,5 milliárd forint támogatáshoz jut – tette hozzá a kormányszóvivő.

Felhívta a figyelmet arra: a Hamburger Hungária az ország legnagyobb papírcsomagolóeszköz-gyártója és használtcsomagoló-hulladék hasznosítója.

33 ezer új munkahely

Szollár Domokos kiemelte: az elmúlt években az egyedi kormánydöntéssel szerződött vállalatok közel 1400 milliárd forint értékű beruházásra és több mint 33 ezer új munkahely létrehozására vállaltak kötelezettséget.

A támogatásban részesülő 74 vállalat közül 18 a gazdasági világválság 2008. szeptemberi kitörését követően döntött Magyarország mellett. Ez meghaladja az 500 milliárd forint beruházási értéket, s mintegy 6900 új munkahelyet jelent. Különösen sikeresnek mondható a 2009-es év, amelyben októberig 10 támogatási szerződés megkötésére került sor, 3200 fős potenciális új munkahellyel – jelentette ki.

A kormányszóvivő úgy látja: e támogatások igazán lényeges eredménye, hogy magas hozzáadott értékű, fejlett technológiájú, innovációs beruházások megvalósulását segítik. Mindez elősegítette azt a szerkezetváltást, amely alapján immár elmondható, hogy a tudásintenzív gazdasági ágazatok jól láthatóan jelen vannak a magyar gazdaságban.

Ösztönzik a befektetéseket

A kormányszóvivő szerint a magyar befektetéspolitika sikere, hogy miközben 2004-től kezdve a támogatási arány fokozatosan csökkent egy-egy beruházás esetében, addig a megkötött szerződések száma 2009-ig folyamatosan emelkedett.

Kitért arra: a befektetések ösztönzését segítik elő a kormány bürokráciacsökkentő intézkedései is. Ezek közé tartozik például az egyablakos ügyintézés bevezetése, az elektronikus ügyintézés feltételeinek megteremtése, illetve a közigazgatás ún. jogi akadálymentesítése. Szintén a vállalatok adminisztrációs terheit csökkenti a 2008 januárjától működő ingyenes, elektronikus céginformáció, a telepengedélyezés szabályainak egyszerűsítése, illetve a jogi környezetet egyszerűbbé és átláthatóbbá tevő jogszabályi dereguláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik