Pénzügy

Külföldön még van munka

Negyedik alkalommal rendez nemzetközi információs és állásbörzét a magyarországi Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES). Összesen 17 európai országból érkeznek munkáltatók vagy tanácsadók. Az álláskeresők közvetlenül találkozhatnak a külföldi cégek képviselőivel, megismerhetik az állásokat kínáló országok munkavállalással kapcsolatos szabályait, és jogi segítséget is kaphatnak.

A tavaly megtartott két Nemzetközi Állásbörzén (2008 áprilisában és októberében) rengeteg érdeklődő volt, összesen körülbelül hétezren vettek részt rajtuk. A tavalyi börzék, valamint az idén megrendezett hazai és nemzetközi állásmustrák tapasztalatai alapján ezúttal 4-5 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

Az általános érdeklődés növekedését jól mutatja, hogy a Brüsszelben megrendezett „Job Days 2009” rendezvényre, előzetesen 9 ezer online regisztráció történt, a rendezvényt pedig meglátogatta az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso is.

Mobilitással a válság ellen

Az Európai Bizottság által kiadott szeptember havi munkaerő-piaci monitor adatai szerint az EU munkanélküliségi rátája 9 százalék, és a legmagasabb értékek 2010 év első felében várhatók. A válság által leginkább érintett ágazatok az ipar, építőipar, a kereskedelem, a szállítmányozás és a szolgáltatások.

A gazdasági válság óhatatlan magyarországi velejárója a munkalehetőségek beszűkülése, a munkavállalók utcára kerülése. Mindeközben az Európai Unióban hivatalosan jelenleg is több mint 600 ezer álláslehetőség vár betöltésre, és egy-egy állás megszerzéséhez sokszor csak a munkaerő megfelelő mobilitása – azaz a munkalehetőség helyén történő megjelenése – hiányzik. Éppen ezért az Európai Bizottság a földrajzi mobilitást a válságkezelés egyik alapvető eszközének tekinti, és ezen a téren fokozott aktivitást vár a tagállamok foglalkoztatási szolgálataitól is.

Az Egyesült Királyságban például – ahol a regisztrált álláskeresők száma elérte a 2,4 millió főt – 2009 tavaszán az EURES szolgáltatásait beemelték a foglalkoztatási szolgálat alapszolgáltatásai közé, vagyis már az első interjú alkalmával felhívják az álláskereső figyelmét a más tagállamban történő munkavállalás lehetőségére. Ezzel az eddig jelentős számú uniós munkavállalót befogadó ország a mobilitás ösztönzésével igyekszik kezelni a munkaerő-piaci problémákat.

Az országról is kérdezősködhetünk

A 4. Nemzetközi Információs- és Állásbörzén a rendezvény nevéhez híven a megfelelő állás megtalálásán túl lehetőséget kínálnak a külföldi tanácsadókkal való találkozásra is. Ez kiváló lehetőséget nyújt a munkavállaló saját készségeinek, képességeinek hazai környezetben, kockázatmentes és költséghatékony felmérésére.

17 ország mutatkozik be

A résztvevő országok:
Ausztria, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Málta, Németország, Norvégia, Románia, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia

Partnerszervezetek:
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, Nemzeti Pályainformációs Központ, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

A börze elsődleges célcsoportját a szakképzett, nyelvet beszélő dolgozók jelentik. Az EURES stand mellett újdonságként jelenik meg az Életpálya Tanácsadás, ami lehetőséget nyújt a munkavállalást akadályozó, és a döntést befolyásoló tényezők feltérképezésében. Átképzéseket, a nyelvi képzéseket ajánlanak a sikeres hazai vagy külföldi álláskereséseshez.

Tavaly a diplomásokat vonzotta

A tavaly októberben tartott 3. Nemzetközi Állásbörze résztvevői által kitöltött kérdőívek alapján elmondhatjuk, hogy a nemek aránya kiegyensúlyozott, szinte azonos számú hölgy és úr vett részt a rendezvényen. A korosztályos megoszlás ezzel szemben sokkal szerteágazóbb, a résztvevők közel fele 26-35 éves, egynegyedük pedig 25 éves vagy annál fiatalabb. Mindazonáltal nem csupán a fiatalok rendezvénye a börze, a résztvevők 7 százaléka vallotta magát 50 évesnél idősebbnek.

Az állásbörzén résztvevők több mint fele felsőfokú végzettséggel rendelkezett. A jelek szerint a résztvevők érzékelik a valós igényeket is, ugyanis a szakközépiskolai végzettségűek arányukban immár megelőzik a gimnáziumi végzettséggel rendelkezőket.

A megkérdezettek jelentős részének van már külföldi munkatapasztalata, a válaszadók közel 40 százaléka dolgozott már külföldön, leginkább a szállodaiparban, idegenforgalomban, vendéglátásban. A korábbi munkavállalás legnépszerűbb helyszíne Németország és Nagy-Britannia volt, ahol összesen a válaszadók közel kétharmada dolgozott. Sokan vállaltak munkát az USÁ-ban, Ausztriában, illetve további EU-s országokban is.

Nyelvismerettel a megkérdezettek 92,6 százaléka rendelkezik, a leginkább ismert és beszélt nyelv – a várakozásoknak megfelelően – az angol és a német, amit a francia és a spanyol követ. A legutóbbi börze látogatóinak túlnyomó többsége – 88,2 százaléka – tervezte, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát. Az országok népszerűségi listája élén Nagy-Britannia áll, a külföldre vágyók közel fele jelölte meg célországként, de Németországban és Ausztriában is közel 25 százalékuk dolgozna, Hollandia viszont csak 16 százalékuknak vonzó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik