Pénzügy

Éhbérekre épít a Lipton?

Maréknyi csoport vonult végig a Deák tértől a Vörösmarty térig sípszóra lefagyva majd újraindulva szerda délután, felhívva a figyelmet az ideiglenesen foglalkoztatott munkavállalók tarthatatlan helyzetére a Tisztes Munka Világnapján. A világnap fő témája ezúttal a pakisztáni Lipton-gyár volt.

Az idei világnap témája, mondhatni, kézenfekvő volt, miután az Élelmiszeripari Szakszervezet nemzetközi kampányt indított a Lipton-ügy kapcsán – mondták el a helyszínen a szervezők, amelyek jelen esetben a Nemzetközi Élelmiszeripari Szakszervezet (IUF) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) voltak.

A pakisztáni Khanewal Unilever-gyárában 745 munkás
készíti a Lipton teát, de közülük csak 22 rendelkezik
állandó munkaszerzõdéssel, míg a maradék 723 alkalmi
munkás – olvasható az IUF honlapján, amely szolidaritásra szólít föl a Lipton munkásaival.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Ezt a 723 embert munkaközvetitőkön keresztül indirekt módon foglalkoztatják ideiglenes jelleggel átlagosan 15 éve, néhányukat nem kevesebb, mint 25 éve. Nap mint nap a munkába érkezés után derül ki, hogy van-e munka. Ha nincs, akkor a semmivel, pénz nélkül kell hazatérniük. Ezek a munkások
a Lipton tea éhbérekre és létbizonytalanságra épitő
gyártásának áldozatai – áll a weboldalon. A szervezők a weboldal tartalmával megegyező szórólapokat is osztogattak a flashmob helyszínén.

Krén Ildikó, az IUF koordinátora elmondta, egy globális, a világgazdasági válság előtt is létező, ám azóta csak súlyosbodó problémára próbálják fölhívni a figyelmet. A félórás, Vörösmarty térig tartó demonstráció a téma nemzetközi vonatkozásaira és a lehetséges megoldásokra hívja fel a figyelmet, míg az Unilever székháza előtti a Lipton-ügyre koncentrál – tette hozzá.

A flashmob keretei között a résztvevők itt teával koccintanak, majd a használt filtereket összegyűjtve egy kukában a vállalatnak ajándékozzák azokat.

Az Unilever reagálása

Az Unilever pakisztáni gyárában kialakult helyzetben a vállalat helyi vezetői mielőbbi megoldásra törekszenek – olvasható az Unilever lapunkhoz eljuttatott közleményében. A folyamatban lévő egyeztetések részleteiről a magyarországi menedzsmentnek nem áll módjában nyilatkozni.

Az Unilever hazánkban három gyárral van jelen, és összesen 970 munkavállalót foglalkoztat. Felelős munkáltatóként nagy figyelmet fordít az alkalmazottak munkakörnyezetére, mentális és fizikai egészségére. Jól példázza ezt a 2005-ben elindított Vitalitás program is, amely a munkahelyi egészségmegőrzést szolgálja, és amellyel a cég az Európai Unió Move Europe kampányának Egészségbarát Vállalat címét, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara Egészséges Munkahely díját is elnyerte – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik