Pénzügy

Az utolsókat rúgja az AM-könyv

Egyszerűsíti a kormány az alkalmi foglalkoztatás szabályait, így megszűnik a papíralapú adminisztráció, és az alkalmi munkavállalói könyv (AM-könyv) is - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára.

Az új jogszabály bevezeti az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi fogalmát. Ebbe a kategóriába tartozik majd a háztartási munka, az idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka.

A szabályok egyszerűsítésétől egyebek között azt remélik, hogy csökken a be nem jelentett foglalkoztatás, fehéredik a munkaerőpiac, és erősödik a munkavállalók jogbiztonsága.

Blanketta csak öt nap után kell

Az AM-könyv helyett úgynevezett blankettaszerződés lesz, amely jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációt, mivel akár az internetről is letölthető. A papíralapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forintos megtakarítás érhető el a költségvetésben, miközben a telefonos munkaállomások éves üzemeltetési költsége 105
millió forintra becsülhető, amennyiben az összes bejelentés 10
százaléka ezen a csatornán történik – hangsúlyozta Simon Gábor.

(Forrás: OMMF)

Az igazolás sms-ben érkezik

Az alkalmi munkavállalói könyvet felváltó, egyszerűsített blankettaszerződést öt napon túli foglalkoztatás esetén kell kitölteni, ezentúl ez rögzíti a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyt. A dokumentum elektronikusan letölthető, de a munkaügyi kirendeltségeken is beszerezhető.

Az öt nap alatti foglalkoztatási szándékot a módosítás értelmében interneten vagy részben telefonon kell bejelenteni, blankettaszerződésre nincs szükség.

A munkáltatóknak interneten az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH) kell bejelenteniük a foglalkoztatási szándékot a munkavállalást megelőző napon, de legkésőbb a munka megkezdése előtt. Ha a munkaadó 3 vagy annál kevesebb embert kíván foglalkoztatni, akkor telefonon is bejelentheti ezt a szándékát, és SMS-ben visszaigazolást kap a bejelentésről, így a munkaügyi ellenőrzésnél igazolni tudja a bejelentést. A központi ügyfél-tájékoztató központ napi 24 órában fogadja a telefonos bejelentéseket.

Az alkalmi munkás többet dolgozhat

További változtatás, hogy a munkavállalóknál megszűnik az időbeli korlátozás, míg a munkáltatóknál megmarad. Ennek eredményeképpen a munkavállalók több jogszerző időt gyűjthetnek. A munkáltatóra vonatkozó időbeli korlát értelmében idénymunka esetén az azonos felek közötti folyamatos munkaviszony nem haladhatja meg a 31 napot, egy éven belül pedig a 90 napot. Alkalmi munkavégzés esetén azonos munkáltatónál egy év alatt maximum 90 nap, egy hónapon belül 15, egy héten belül pedig 5 nap az időbeli korlát.

Főszabályként a nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként. A munkáltatók a járulékot utólag, a havi bevallással befizethetik a Magyar Államkincstárnak. A járulékokat elektronikusan kell bevallani, kivéve a háztartási és idénymunkát: itt választható az év végi, papíralapú bevallás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik