Pénzügy

Kétszáz diplomás romát keresnek

Kizárólag roma diplomásokat keresnek kétszáz közigazgatási álláshelyre. A program költségeit uniós forrásból fedezik. A pályázatokat október 1-jétől várja a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ.

A kormány támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén. Akkor úgy fogalmazott: ahhoz, hogy „a nemrég letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól” el lehessen jutni egy magyar Obamáig, sokkal erősebb roma értelmiségi elitre van szükség, olyanra, amely képes a romaintegrációt segíteni.

A diplomával rendelkező roma munkavállalóknak a kabinet egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely támogatja őket a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben.

A pályázók versenyvizsgára felkészítését és vizsgáztatását a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) végzi. Gondoskodnak a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról, a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével. A felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A program összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja egyebek mellett a résztvevők vizsgára felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit.

A pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik