Pénzügy

Kardoskodnak a rektorok a törvénymódosítás ellen

Nem értenek egyet a felsőoktatási törvény módosítására tett javaslattal az egyetemek és főiskolák rektorai, nem támogatják a gyakorlati félév eltörlését. Szerintük ez a felsőoktatás fontos része, nélkülözhetetlen eleme.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) meglepetéssel értesült arról, hogy a hetedik féléves államilag támogatott gyakorlati képzések hatályon kívül helyezését tervezik. A szakmai gyakorlat – amelynek bevezetését az MRK és intézményei többször is javasolták – a XXI. század felsőoktatásának integráns része, amely nélkül a hallgatók nem szerezhetik meg a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen gyakorlati ismereteket – áll az FN.hu-nak eljuttatott közleményükben.

A többciklusú képzés alapképzési szakaszában az európai gyakorlattal összhangban szerepel a gyakorlatigényes szakok esetében a gyakorlati félév, amely az új képzési rendszerben a munkaerő-piaci igényekkel összhangban, a végzettek munkahelyi alkalmazását segíti.

A javasolt változtatás jelentősen rontaná a képzés minőségét, valamint a Bologna-folyamatot is károsan befolyásolná – vallják az intézményvezetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik