Pénzügy

Kiszúrták az ellenőrök kerekét

A nyári munkaügyi ellenőrzések során a Balaton mellett elsősorban a vendéglátást, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat vizsgálták a felügyelők. Az ellenőrzött munkáltatókból 241 volt szabálytalan. Volt olyan felügyelő, akinek rendőrt kellett hívnia, másoknak pedig a kocsija „bánta” a vizsgálatot.

Razziáztak persze építőipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari munkahelyeken, illetve vagyonvédelmi cégeknél is. A szabálytalanságok az ellenőrzött 747 munkavállalóból 578-at érintettek – áll az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) közleményében. Jellemző volt a feketefoglalkoztatás, 102 munkáltató 251 dolgozóját nem jelentette be, de a munkaidő, valamint a pihenőidő szabályait is sokan megsértették.

Emellett a munkabérre, bérpótlékra vonatkozó szabályok megszegése, illetve az alkalmi munkavállalói könyv hiányosságai és a munkaidő-nyilvántartás hiánya miatt is több eljárást indított az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balatonberény és Balatonszabadi közötti, egész nyáron át tartó ellenőrzéssorozata után. 161 esetben várható munkaügyi bírság kiszabása, 47 esetben éltek a felügyelők a kötelezés lehetőségével, 34 alkalommal pedig figyelemfelhívással.

Megrongálták a kocsikat

A felügyelők tapasztalatai szerint általában együttműködtek a munkáltatók, azonban két-három esetben atrocitásokkal, a munkájukat nehezítő rendkívüli eseménnyel is szembe kellett nézniük. Például két – magát igazolni nem hajlandó – személy megzavart egy tanúmeghallgatást, amely külföldi munkavállalókat is érintő szabálytalanságra próbált fényt deríteni. Közülük az egyik ügyvédnek adta ki magát, de mint később kiderült, az érintett a cég képviselője volt. Szándékosan akadályozták az ellenőrzést, befolyásolták a tanukat, ezért rendőrt kellett hívni, és a tanúk meghallgatását csak a balatonföldvári rendőrőrsön sikerült befejezni.

Atrocitás azonban nem csak az eljáró felügyelők személyét érte, előfordult, hogy „csak” gépkocsijukat rongálták meg. A kaposvári illetve a szekszárdi munkatársuk is így járt: az autójuk két-két kereke bánta a balatoni nyári vizsgálatot.

Rosszabb munkakörülményeket szült a válság

A balatoni munkaügyi ellenőrzések során kiderült: az ellenőrzés alá vont munkavállalók közel 80 százaléka követett el valamilyen jogsértést. Az OMMF szerint a gazdasági válság miatt nem csupán a munkahely száma csökkent, hanem a munkakörülmények is romlottak.

Annak ellenére nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest a feltárt jogsértések aránya, hogy kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak a hazai munkahelyek. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Közép-Magyarországon bocsátották el a legtöbb embert, és a munkaügyi vizsgálatok is bukkantak a legnagyobb arányban feketefoglalkoztatásra és a munkaidő szabályainak megsértésére.

Az Észak-Magyarország régióban 2009 első félévében a regisztrált álláskeresők 16, a bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók pedig 41 százalékkal lettek többen, mint 2008 hasonló időszakában. A munkanélküliek és feketén dolgozók számának együttes növekedése szembeötlő Nyugat-Dunántúlon is, ahol 41 valamint 36 százalékkal nőtt a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik