Pénzügy

Csúcson a munkanélküliség az euróövezetben

Tíz éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség az euróövezetben júliusban. Az Eurostat kedden ismertetett adatai szerint 9,5 százalék volt a ráta a júniusi 9,4 százalékot követően.

A 16 tagot számláló euróövezet országaiban júliusban 167 ezerrel 15,09 millióra emelkedett az állás nélkül lévők száma. Az Európai Unió 27 tagországában 9 százalék volt a munkanélküliség júliusban és 8,9 százalék júniusban. Az állástalanok száma 225 ezerrel nőtt júliusban 21,8 millióra.

Változatlanul Spanyolországban a legnagyobb, 18,5 százalék a munkanélküliség, a következő Lettország 17,4 százalékkal és Litvánia 16,7 százalékkal. A legkisebb rátát Hollandiában mérték, 3,4 százalékot, Ausztriában 4,4 százalék volt a mutató.

Elemzők rámutattak: a munkanélküliség a következő hónapokban előreláthatólag tovább fog emelkedni annak ellenére, hogy itt-ott már látszanak a gazdasági fellendülés halvány jelei. A gazdasági teljesítmény élénkülése még nem elég erőteljes ahhoz, hogy látványos változást eredményezzen a foglalkoztatásban. Erre az elemzők szerint 2010 második fele előtt nemigen kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik