Pénzügy

A Fidesz másképp nyúlna a munkanélküliekhez

A Fidesz szerint teljesen rossz pályán van Magyarország a foglalkoztatás és a gazdaságélénkítés terén - Czomba Sándor, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, a kormány pontosan az ellenkezőjét teszi annak, mint amit kellene: a fogyasztás ösztönzése helyett "értelmetlenül megszorít".

A következő kormányzatnak célként kell kitűznie az uniós foglalkoztatási ráta átlagának elérését, amelyhez a következő években legalább 500-600 ezer új, legális munkahelyre van szükség, “ami egy hiteles (…) kormány részéről megvalósítható” – jelentette ki Czomba Sándor. A fideszes szakpolitikus közölte, szinte biztos, hogy az év végére 11 százalék körüli vagy afeletti lesz a munkanélküliség. Hangsúlyozta: ha nem sikerül megállítani a munkanélküliség növekedését, “nagyon nagy bajban lesz a központi költségvetés”.

Kifejtette: kormányzati oldalról a 2010-es büdzsével kapcsolatban egyre többet hallani különböző prioritásokról, amelyek közül az egyik a foglalkoztatás növelése. Ezt hallva “még örülhetnénk is (…), csak az a baj, hogy ismerjük az elmúlt nyolc esztendő történéseit, és azt mondhatjuk, hogy a jóisten őrizzen meg bennünket azoktól a prioritásoktól, amiket a szocialisták kijelölnek” – fogalmazott.

Czomba Sándor közlése szerint 2002-höz képest jelenleg 220 ezerrel több regisztrált munkanélküli van Magyarországon; a foglalkoztatás oldaláról a 27 EU-tagállam közül egyedül Máltát előzi meg az ország.

A politikus úgy látja, ha a munkanélküliek foglalkoztatására kitalált program mögött nincs termelő tevékenység, akkor az csak a statisztikát fogja javítani. Czomba Sándor ezzel az Út a munkához program közfoglalkoztatására utalt, amelynek a finanszírozási rendszerével szerinte nagy a baj, ugyanis – mint fogalmazott – többet fizetnek ki “zömében sepregetésre”, mint amennyi a versenyszférában a minimálbér.

Az ellenzéki képviselő szólt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról is, amellyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy sok cég, amely ilyen munkavállalókat alkalmaz, “borotvaélen táncol”, probléma van ugyanis a támogatások lehívásával.

Nem más, mint egy álom, hogy egy “hiteles kormány” 500-600 ezer új munkahelyet fog létrehozni, hiszen egész Európában nő a munkanélküliség és csökken a foglalkoztatottak száma – jelentette ki Filló Pál szocialista képviselő a Fidesz vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva. Úgy fogalmazott, hogy “a jóisten mentsen meg bennünket” a Fidesz fogyasztásösztönző programjától, ha ezt megvalósítanák, akkor az egy gyorsan növekvő és kezelhetetlen eladósodást jelentene. Hozzátette: járhatatlan, hogy függetlenül a termeléstől és mindentől, a belső fogyasztást ösztönözzük.

Mint mondta, bárki lesz kormányon, más utat nem választhat, minthogy támogatja a munkahelyek megtartását, és olyan közmunkaprogramokat kell indítani, amelyek a családokat és a munkanélkülivé vált embereket át tudják segíteni a legnehezebb időszakon. Filló Pál szerint a költségvetés nem lesz bajban, azt úgy kell megtervezni, hogy “sajnos még ebben az évben is, és a következő évben is, növekedni fog a munkanélküliek száma, nemcsak nálunk, hanem az egész világon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik