Pénzügy

Sokan próbáltak táppénzre menekülni

A munkanélküliség elől sokan próbáltak táppénzre menekülni, ezért júliusban a tavalyinál bő 14 százalékkal többet fizetett ki az Egészségbiztosítási Alap táppénzre - írta a keddi Napi Gazdaság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetői tájékoztatójára hivatkozva.

Az esetszámban 2009 első három hónapjában az átlagos létszám tíz százalékkal haladta meg az előző évit, ráadásul úgy tűnik, hogy ez a jelenség a további hónapokban sem változott. Az előirányzatban szereplő havi mintegy 8,5 milliárd forint helyett ugyanis a betegállományban lévők rendre 9,3 milliárdot vesznek fel. A táppénzkiadásoknál így az első héthavi teljesítés 14,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – olvasható a cikkben.

Az e-alapban az első hét hónapban jelentkező 5,4 milliárd forintos táppénz-többletkiadás ugyanakkor “eltörpül” az egyéb címeken keletkező lyukak mellett – hívja fel a figyelmet a lap, utalva arra, hogy a legnagyobb érvágást a leépítések miatt csökkenő járulékbevételek jelentik. Ám e téren a július már mintha némi enyhülést mutatna. Míg ugyanis az elmaradás (ami februárban megközelítette a tízmilliárd forintot) júniusban még 7,2 milliárd feletti volt, az év hetedik hónapjában 6,4 milliárd forintra esett vissza – teszik hozzá.

Az első hét hónapban az e-alapban 63,3 milliárd forintos lyuk keletkezett, arról viszont még nem esett szó, hogy pontosan miként és miből rendeződik majd a tb-kassza helyzete. Az e-alapból ugyanis csak annyit lehet költeni, amennyi abban rendelkezésre áll – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik