Pénzügy

Nyár végén több a diákmunka

Augusztusra elfogy a lendület, kevesebb tanuló keres munkát, mint nyár elején. Pedig az iskolaszövetkezetek partnerei továbbra is várják a diák munkavállalókat, továbbra is érkeznek megkeresések a cégektől.

A válság hatására a fiatalok számára is kevesebb volt az idén a munkalehetőség, ám a nyár végére ez kissé megváltozott. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet szerint ennek az az oka, hogy a nyárnak lassan vége, és kevesebb diák érdeklődik a munkalehetőségek iránt. A szövetkezet közel száz munkát kínál: többek között számítógépes programozást, minőség-ellenőrzést, telefonos munkát call-centerben, weblapszerkesztést, fordítást, tolmácsolást, telefonos kérdőívezést, hoszteszkedést, plakátolást, kukoricacímerezést, illetve áruházi árufeltöltést.

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy általánosságban valóban igaz, hogy a diákok munkavállalási kedve augusztus második felében már lankad.

„Partnereink kevésbé időszakosan ajánlják munkáikat, mint ahogy a fiatalok munkát keresnek, ezért is jelezzük, hogy találhat még munkát, aki keres. Évente, országosan körülbelül 220-240 ezer diák dolgozik év közben. Nagy részük természetesen nyáron vág bele a munkába. Ebből a számból a tanulók kétharmada, úgy 130-140 ezer diák veszi igénybe az iskolaszövetkezetek segítségét, magánúton pedig 90-100 ezer talál munkát. A félreértések elkerülése érdekében érdemes tisztázni, hogy idén nem nőtt a diák munkavállalók száma, hiszen nincs több munkalehetőség tavalyhoz képest, csak az érdeklődés nőtt nagymértékben a tavalyi évhez képest” – mondta az igazgató.

2008-ban június 1-jétől július 31-ig 12 ezren érdeklődtek a Fürge Diák szolgáltatásai iránt, míg az idén már húszezernél is többen. A Fürge Diák által idén áprilisban beindított „Dolgozz a jövődön” programba – amelyet az FN.hu is bemutatott – pedig már közel 1300 diák jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik