Pénzügy

Mennyit keres egy pénzügyi tanácsadó?

admin
admin

2009. 07. 10. 14:45

A bankok pénzügyi tanácsadóinak a fizetése nem kiemelkedően magas, inkább a kiegészítő juttatások és a jutalmak összege miatt keresnek jól. Az átlagfizetésük 256 600 forint, ám a 13. havi bérük is ekörül jár, és a válaszadók közel fele 250 ezer forintos prémiumot is kap év végén – áll egy friss felmérésben.

Mint általában minden szakmában, a banki pénzügyi tanácsadóknál nagy a különbség a két nem jövedelme között – olvashatjuk a Merces.hu jövedelemfelmérő portál elemzésében. Bár a válaszadók 63 százaléka nő, a szebbik nem képviselői átlagosan kevesebbet kapnak férfi kollégáiknál: 237 ezer az átlagfizetésük, szemben a férfiak 290 ezer forintjával.

A fővárosban dolgozik a kétharmaduk (65 százalék) és itt is várhatják a legjobb fizetést, 284 ezer forintot. Érdekesség viszont, hogy egyharmaduk kevesebb, mint egyéves tapasztalattal rendelkezik ebben a pozícióban, az ő bérük 218 ezer forint. A legtöbbet viszont az évtizedes tapasztalattal rendelkezők kapják, 288 ezer forintot.

Megfizetik a diplomát

A képzettség is kifizetődik: 354 ezret kereshetnek az egyetemi diplomával rendelkezők, a főiskolát végzettek viszont „csak“ 265 ezer forintot. Az érettségi pedig átlagosan 221 ezer forintot ér. A tanácsadók közel fele (43 százalék) ezernél is több alkalmazottal rendelkező munkaadónál dolgozik, itt a legmagasabb a bér is, 266 ezer forint. Érdekes módon ugyanennyit várhatnak azok is, akik egy kevesebb mint 10 embert foglalkoztató cégnél dolgoznak.

Az ilyen pozícióban dolgozók átlagfizetése az utóbbi években enyhén nőtt: 2008 végén 233 ezer forintot kaptak, az utóbbi három hónapban már 266 ezer forintot.

Fontos a továbbképzés

A leggyakoribb béren felüli juttatás az alkalmazott továbbképzése: a pénzügyi tanácsadók fele részesül benne. Egyharmaduknak a nyugdíjbiztosításához is hozzájárul a munkaadó, de csaknem ugyanennyiüknek megtérítik a munkába járás költségét. Ötödük a mobiltelefont magáncélokra is használhatja, a legritkább juttatás pedig a szolgálati autó, csak a válaszadók 5 százalékának jár, és a plusz szabadság sem annyira elterjedt.

Összehasonlíthatjuk a béreket

A Merces.hu online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A fizetésösszehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.