Pénzügy

Mennyit keres egy pénzügyi tanácsadó?

A bankok pénzügyi tanácsadóinak a fizetése nem kiemelkedően magas, inkább a kiegészítő juttatások és a jutalmak összege miatt keresnek jól. Az átlagfizetésük 256 600 forint, ám a 13. havi bérük is ekörül jár, és a válaszadók közel fele 250 ezer forintos prémiumot is kap év végén – áll egy friss felmérésben.

Mint általában minden szakmában, a banki pénzügyi tanácsadóknál nagy a különbség a két nem jövedelme között – olvashatjuk a Merces.hu jövedelemfelmérő portál elemzésében. Bár a válaszadók 63 százaléka nő, a szebbik nem képviselői átlagosan kevesebbet kapnak férfi kollégáiknál: 237 ezer az átlagfizetésük, szemben a férfiak 290 ezer forintjával.

A fővárosban dolgozik a kétharmaduk (65 százalék) és itt is várhatják a legjobb fizetést, 284 ezer forintot. Érdekesség viszont, hogy egyharmaduk kevesebb, mint egyéves tapasztalattal rendelkezik ebben a pozícióban, az ő bérük 218 ezer forint. A legtöbbet viszont az évtizedes tapasztalattal rendelkezők kapják, 288 ezer forintot.

Megfizetik a diplomát

A képzettség is kifizetődik: 354 ezret kereshetnek az egyetemi diplomával rendelkezők, a főiskolát végzettek viszont „csak“ 265 ezer forintot. Az érettségi pedig átlagosan 221 ezer forintot ér. A tanácsadók közel fele (43 százalék) ezernél is több alkalmazottal rendelkező munkaadónál dolgozik, itt a legmagasabb a bér is, 266 ezer forint. Érdekes módon ugyanennyit várhatnak azok is, akik egy kevesebb mint 10 embert foglalkoztató cégnél dolgoznak.

Az ilyen pozícióban dolgozók átlagfizetése az utóbbi években enyhén nőtt: 2008 végén 233 ezer forintot kaptak, az utóbbi három hónapban már 266 ezer forintot.

Fontos a továbbképzés

A leggyakoribb béren felüli juttatás az alkalmazott továbbképzése: a pénzügyi tanácsadók fele részesül benne. Egyharmaduknak a nyugdíjbiztosításához is hozzájárul a munkaadó, de csaknem ugyanennyiüknek megtérítik a munkába járás költségét. Ötödük a mobiltelefont magáncélokra is használhatja, a legritkább juttatás pedig a szolgálati autó, csak a válaszadók 5 százalékának jár, és a plusz szabadság sem annyira elterjedt.

Összehasonlíthatjuk a béreket

A Merces.hu online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A fizetésösszehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik