Pénzügy

135 ezerrel több a munkanélküli

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat bizakodik a legfrissebb munkaerő-piaci adatok alapján. Az elmúlt hónapban a szezonális, illetve közcélú munkák nagy száma miatt csökkent az előző hónaphoz képest a nyilvántartott álláskeresők száma, valamint az új belépők is kevesebben lettek. Ám az éves mérleg negatív: most közel 550 ezren szerepelnek az adatbázisukban, míg 2008 júniusában „csak” 415 ezren voltak.

Júniusban összesen 55 és félezer állásra jelentkezhettek álláskeresők a
munkaügyi kirendeltségeken, a hónap végéig 37 ezer munkanélkülinek
sikerült elhelyezkednie.

A munkáltatók júniusban csaknem 24 ezer új állást jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ezeknek több mint a feléhez nem igényeltek támogatást – azaz nem közmunka volt, illetve nem olyan tartósan munkanélkülit kerestek, aki után kedvezményeket kaphatnának. A legtöbb ilyen állást Közép-Magyarországon és Dél-Alföldön kínálták.

Fejér megyében a mezőgazdasági és a kereskedelmi dolgozókat alkalmaznának, Komárom-Esztergom megyében viszont a feldolgozóipar, ezen belül a járműgyártás jelzett munkaerőhiányt. Ez a válság kezdete, vagyis 2008 októbere óta nem fordult elő – olvasható a foglalkoztatási hivatal közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik