Pénzügy

A szegedi rektor lett az MRK új elnöke

A magyar kutatás és innováció fejlesztése, a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozási rendszer bevezetése, az intézmények és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közötti szerződések mielőbbi megkötése és a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítése a Magyar Rektori Konferencia legfontosabb jövőbeni feladatai, hangsúlyozta dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora 2009. július 1-jei elnöki kinevezése kapcsán.

2009. július 1-jétől dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora látja el a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki tisztségét. Az MRK leköszönő elnöke, dr. Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora egy hagyományteremtő sajtótájékoztató keretében adta át az elnöki tisztséget jelképező címeres láncot a szegedi intézményvezetőnek, akit az MRK Plénuma tavaly választott meg társelnöknek.

Rudas a leköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy az idén 20 éves MRK szervezetten és szabályozottan működik, gazdálkodása stabil és kiegyensúlyozott. Az elmúlt egy év eredményei közül kiemelte, hogy az MRK – bizottságai bevonásával – áttekintette az alapszakok szerkezetét, ennek kapcsán értékelte a bolognai folyamat bevezetésének magyarországi helyzetét, és javaslatot tett a szakszerkezet módosítására.

Az MRK továbbá szerepet játszott abban is, hogy az intézmények vagyonkezelői jogokat kaptak, és 2010-től 200 pontra módosul a felvételi ponthatár. Az MRK tiszteletbeli elnökeként továbbra is arra kérte a törvényjavaslat benyújtására jogosult szerveket és személyeket, hogy a felsőoktatást érintő jogszabálytervezeteket a törvény előírásainak megfelelően előzetesen egyeztessék az MRK-val.

Szabó Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar felsőoktatás az utóbbi években társadalmi jelentőségűvé vált, hiszen a felsőoktatási intézményekben 380 ezer hallgató, 22 500 oktató, 1800 kutató és 25 ezer egyéb alkalmazott tanul, oktat, kutat, gyógyít vagy éppen adminisztrátorként, ápolóként dolgozik. A menedzserszemléletű rektor hangsúlyozta, hogy – a magas színvonalú oktatás mellett – az egyetemek és főiskolák továbbra is elsődleges célnak tekintik a munkahelyek megtartását és a közalkalmazotti státusz tekintélyének megőrzését.

Az MRK szorosabb együttműködést kezdeményez a hallgatói érdekképviseletekkel és a határon túli magyar felsőoktatási intézményekkel is. Ennek szellemében – először a magyar felsőoktatás és a Magyar Rektori Konferencia történetében – az MRK plenáris ülését az összes magyar rektor részvételével Kolozsváron tervezi megrendezni 2010 tavaszán.

A MAgyar Rektori Konferencia

Az idén 20 éves Magyar Rektori Konferencia a magyar felsőoktatási intézmények rektoraiból álló, a felsőoktatási intézmények képviseletére, érdekeinek védelmére jogosult független köztestület, amely rendszeres fórumot biztosít a felsőoktatási intézmények vezetőinek a vélemények kicserélésére és a jogszabályok által meghatározott körben döntések, határozatok meghozatalára.

Az MRK a felsőoktatás rendszerének működésével kapcsolatos bármilyen kérdésben véleményt nyilváníthat, javaslatot tehet a döntéshozó, illetve a döntés előkészítője részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik